VIDEO Belarus: atentat cu încărcătură politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bombă artizanală, ce a explodat, luni, într-o staţie de metrou de lângă sediul Preşedinţiei, a ucis 12 oameni şi a rănit peste 150. Mai multe persoane au fost reţinute, ieri, ca posibili suspecţi, a anunţat procurorul general, Andrei Şved, fără a oferi alte detalii.

Există informaţii contradictorii în legătură cu materialele folosite la fabricarea bombei ce a explodat, luni, în staţia de metrou Oktiabrskaia. Unii oficiali belaruşi au sugerat că este posibil să fi conţinut trotil, echivalentul a 5-7 kilograme de trinitrotoluen (TNT), iar alţii au spus că este vorba despre praf de puşcă. Dispozitivul conţinea şi bucăţi metalice şi cuie şi a fost detonat de la distanţă. Bomba a fost ascunsă sub o bancă de pe peron şi a explodat chiar în momentul când au sosit două garnituri de tren.

La două ore după explozie, preşedintele Lukaşenko, însoţit de fiul său mai mic, Nikolai, au venit la locul atentatului, iar peste alte două ore, Lukaşenko a prezidat o reuniune cu şefii serviciilor speciale. „Vinovaţii trebuie găsiţi în cel mai scurt timp. Răscoliţi toată ţara.V-am avertizat că nu vom fi lăsaţi să trăim în pace. Nu exclud ca acest «cadou» să vină din străinătate, dar trebuie să ne uităm şi la noi", le-a spus liderul de la Minsk subordonaţilor săi. Între timp, a fost deschis un dosar penal pentru „terorism" şi au fost reţinute pentru a fi interogate trei persoane. Pe baza informaţiilor obţinute de la martori, „a fost creat portretul-robot al bărbatului suspectat de comiterea atacului terorist la metroul din Minsk.

„Este vorba de un bărbat de aproximativ 27 de ani, care aparent nu este slav, având înălţimea cuprinsă între 1,75 şi 1,80 metri", a declarat directorul KGB, Vadim Zaiţev. Poliţia de frontieră a anunţat că acordă atenţie deosebită persoanelor care încearcă să părăsească ţara şi să intre în Uniunea Europeană.

Scopul atentatului

Experţii consideră că motivul atentatului trebuie căutat în relaţiile externe ale Minskului. Vladimir Bruter, expert la Institutul de Studii politico-umanitare, consideră că organizatorul atentatului trebuie căutat printre adversarii integrării est-europene. „Scopul atentatului de la Minsk n-a fost subminarea autorităţii lui Lukaşenko, ci mai degrabă crearea unei situaţii care să ducă la o evoluţie neaşteptată a evenimentelor. Iar dacă reacţia autorităţilor va fi exagerată, atunci explozia poate fi începutul unor evenimente care vor duce la înrăutăţirea relaţiilor dintre Belarus şi ţările est-europene", a declarat el pentru Vocea Rusiei. Belarusul este condus autoritar de Aleksandr Lukaşenko, considerat ultimul dictator al Europei. El se află la putere de 16 ani. Ţara sa nu s-a confruntat cu niciun atentat major în ultimii ani.

"Vinovaţii trebuie găsiţi în cel mai scurt timp. Răscoliţi toată ţara."
Aleksandr Lukaşenko
preşedintele Belarusului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite