Belarus: Preşedintele Lukaşenko nu îi graţiază pe autorii atentatului de la metroul din Minsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a refuzat să-i graţieze pe cei doi bărbaţi condamnaţi la moarte pentru explozia unei bombe, soldată cu victime în aprilie 2011, la metroul din Minsk, a anunţat miercuri televiziunea de stat, citată de AFP.

„Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a decis să nu îi graţieze pe Dimitri Konovalov şi Vladislav Kovalev", a anunţat serviciul de presă al lui Lukaşenko, citat de televiziunea de stat.

Konovalov a fost găsit vinovat de amplasare de explozibil într-o staţie de metrou din centrul capitalei belaruse, Minsk, şi de declanşarea exploziei soldate cu 15 morţi. Acesta a fost cel mai grav atentat de la independenţa fostei republici sovietice, în 1991.

În timp ce Konovalov, care şi-a recunoscut vinovăţia în timpul procesului, nu a cerut niciodată să fie graţiat, mama lui Kovalev, condamnat la moarte în calitate de complice, a dus o campanie pentru a-i salva viaţa fiului său.

Femeia a mers inclusiv la Strasbourg pentru a informa Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei că cei doi tineri au fost prinşi într-o capcană.

Rapiditatea anchetei şi absenţa motivelor celor doi muncitori de 25 de ani au fost la originea ipotezei potrivit căreia tragedia a fost rezultatul unui complot pus la cale de serviciile de securitate, pentru a încerca să justifice reprimarea inamicilor politici ai preşedintelui, notează Mediafax.

Aleksandr Lukaşenko, al cărui regim autoritar este denunţat de Occident şi care a fost reales în decembrie 2010 în urma unui vot controversat, a dat asigurări că explozia a reprezentat o tentativă de destabilizare a Belarusului de către inamici ai statului, adăugând că vrea ca autorii să fie executaţi.

Belarusul, care s-a izolat tot mai mult de Occident, este ultima ţară din Europa care menţine pedeapsa cu moartea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite