Baze aeriene israeliene în Azerbaidjan?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali americani au declarat revistei „Foreign Policy“ că Azerbaidjanul ar fi garantat Israelului acces la o serie de  foste baze aeriene sovietice, situate la graniţa de nord cu Iranul, pentru a le folosi în eventualitatea unei lovituri militare împotriva facilităţilor nucleare ale Iranului, scrie cotidianul israelian „The Jerusalem Post“.

Preşedintele Obama, arată revista, este nemulţumit de relaţia dintre cele două ţări, considerând că ar creşte riscul unei lovituri israeliene împotriva Iranului şi ar complica eforturile americane de atenuare a tensiunilor dintre Israel şi Iran.

Chiar dacă Israelul nu va folosi pistele pentru atacuri directe împotriva Teheranului, ele s-ar putea dovedi utile pentru unităţile militare israeliene de căutare şi salvare, scrie „Foreign Policy", citând un oficial american din domeniul informaţiilor.

Colaborare strânsă

Relaţiile dintre cele două ţări sunt într-o continuă ascensiune. Luna trecută, Israelul a vândut Azerbaidjanului armament în valoare de 1,6 miliarde de dolari, potrivit cotidianului „Haaretz".

Lista de produse tehnologice sofisticate include drone (avioane fără piloţi), sisteme de apărare antiaeriene şi antirachetă. Acest acord este de fapt cireaşa de pe tort a colaborării dintre cele două ţări care a început în 1994. Astăzi, scrie „Jerusalem Post", în Azerbaidjan poţi găsi îngheţată Strauss, celulare produse de filiala din Israel a Motorola, bere Maccabi şi alte produse de provenienţă israeliană.

Ministrul iranian de Externe a criticat recent guvernul de la Baku, reproşându-i că permite agenţilor Mossad să opereze pe teritoriul ţării. Cotidianul britanic „The Times" a citat un ofiţer de informaţii care susţine că agenţii Mossad, împreună cu colegii lor azeri, colaborează în strângerea de informaţii legate de Iran.

Azerbaidjanul, care are o numeroasă comunitate de azeri în Iran, se teme de încercările iraniene de a introduce fundamentalismul religios în ţară. În ianuarie, autorităţile azere au acuzat un cetăţen iranian de intenţia de a ucide un profesor evreu care preda la o şcoală evreiască din Baku. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite