Bătălie pentru "acoperişul Americii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vulcanul Ojos del Salado ar putea detrona Aconcagua, cel mai înalt munte al lanţului Andin Cu o înălţime de 6.958,8 metri, Muntele Aconcagua, din lanţul Andin, este considerat cel mai

Vulcanul Ojos del Salado ar putea detrona Aconcagua, cel mai înalt munte al lanţului Andin

Cu o înălţime de 6.958,8 metri, Muntele Aconcagua, din lanţul Andin, este considerat cel mai înalt pisc al Americilor, cel mai înalt munte din lume, cu excepţia lanţului himalayan, şi cea mai mare altitudine a emisferei sudice.

Geografia oficială ar putea fi însă rescrisă, o dată cu remăsurarea înălţimii masivului Aconcagua, după cum afirmă ziarul "Santiago Times" din Chile. Există indicii că vulcanul cel mai înalt al lumii, Ojos del Salado, situat pe graniţa dintre Argentina şi Chile, la 300 de kilometri nord de oraşul Santiago, ar putea fi, de fapt, mai înalt decât Aconcagua, considerat până acum "acoperişul Americilor".

Astfel, altitudinea recomandată pentru zborurile avioanelor deasupra vulcanului este cu 40 de metri mai mare decât cea recomandată pentru Aconcagua, iar Google Earth pare să sugereze acelaşi lucru. O expediţie din care a făcut parte şi directorul revistei geografice "Andes Magazine", Marc Turrel, a pornit în martie către vârful vulcanului ajungând la destinaţie săptămâna trecută.

Cu ajutorul dispozitivelor GPS au descoperit că Ojos del Salado are peste 6.900 metri, cu opt metri mai mult decât înălţimea lui oficială, care era de 6.892 de metri, dar mai puţin decât altitudinea oficială a lui Aconcagua. Totuşi, disputa rămâne deschisă, scrie "Santiago Times", deoarece nu este clar ce se va întâmpla când va fi remăsurat Aconcagua, către vârful căruia a pornit o expediţie chiar în această săptămână. Revista "Andes Magazine" a fost cea care a pus prima dată această problemă, într-un articol publicat în decembrie, anul trecut. Ojos de Salado măsura oficial 6.892 metri, cu 66 de metri mai puţin decât Aconcagua, însă publicaţia a susţinut că persoana care a făcut măsurătoarea, Adam Carter, de la Clubul American de Alpinism, nu a ajuns niciodată pe culmea adevărată a vulcanului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite