Bătălia pentru Tripoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insurgenţii libieni au declanşat „Operaţiunea Sirena“, pentru a-l determina pe Gaddafi să capituleze sau să părăsească ţara. Declanşată sâmbătă seară, operaţiunea se desfăşoară coordonat între Consiliul Naţional de Tranziţie şi combatanţii rebeli din Tripoli şi din împrejurimi. Şi NATO este implicată.

Evenimentele se precipită în capitala libiană Tripoli, unde de azi-noapte se aud explozii şi tiruri de arme de toate calibrele , informează canalul de televiziune Al Jazeera care susţine că populaţia a primit mesaje SMS de la guvernul libian în care le cere să iasă în stradă „pentru a elimina agenţii înarmaţi". Insurgenţii au declanşat  „operaţiunea Sirena", care are ca scop izolarea colonelului Muammar Gaddafi în capitală, pentru a-l determina să capituleze sau să părăsească ţara, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al opoziţiei libiene, Ahmed Jibril, citat de AFP.

„ Apreciem că va mai dura câteva zile până când Gaddafi va fi asediat", a subliniat el. „Avem în vedere două scenarii: fie se predă, fie fuge din oraş", pentru a se refugia în străinătate sau în alt oraş din ţară, a mai afirmat Jibril. „Dacă îşi exprimă dorinţa să părăsească Libia, vom accepta această propunere", a mai spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie, organism reprezentativ al insurgenţilor.

Orele dictatorului, numărate

Opoziţia susţine că „orele" lui Gaddafi şi ale acoliţilor săi sunt numărate. Mai mulţi martori au spus că au auzit câteva tiruri de arme şi explozii în mai multe cartiere de la periferia capitalei. Agenţia Reuters nota că insurgenţii ar controla un cartier din estul oraşului Tripoli. Al Jazeera vorbeşte de manifestaţii ostile colonelului Gaddafi care ar fi început pe străzile capitalei, sâmbătă seara, imediat după ieşirea din sărbătoarea Ramadanului.

Gaddafi nu mai apare în mulţime, ci doar la televizor  Foto: Reuters

Mulţi dintre locuitori sunt înarmaţi. Potrivit unui jurnalist de la Al Jazeera care-i însoţeşte rebeli, ar fi şi o revoltă în Tripoli, şi chiar disidenţă în sânul regimului. Acesta mai susţine că forţele insurgente s-ar afla la 40-60 de kilometri de Tripoli şi înaintează . Vicepreşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Abdel Hafiz Ghonga, susţine că cei care au dezertat din tabăra regimului luptă acum, în coordonare cu rebelii, în împrejurimile capitalei.

image

NATO lansează bombe şi manifeste

În ultimele zile, NATO, în paralel cu bombardamentele asupra forţelor liderului libian, a lansat şi manifeste în capitală, în care-i îndeamnă pe soldaţii care i-au rămas fideli lui Gaddafi să se alăture rebelilor. La rândul său dictatorul de la Tripoli, în stilul obişnuit, a avut o intervenţie televizată în care-i felicită pe partizanii săi şi-i îndeamnă să treacă la vânătoarea de „şobolani", după cum îi califică el pe insurgenţi.

Anterior, purtătorul de cuvânt al guvernului libian, Moussa Ibrahim, a ţinut o conferinţă de presă, în care a spus că „bande înarmate" s-au infiltrat în capitală, dar forţele loiale colonelului Gaddafi au reuşit să le elimine „într-o jumătate de oră", Tripoli fiind „un oraş sigur". Fostul număr doi al regimului, Abdel Salam Jallud, care s-a alăturat rebeliunii vineri, a apărut la o televiziune din Roma şi a făcut apel la cetăţenii din Tripoli să se ridice „împotriva tiranului". Cotidinaul „New York Times" scrie că „este pentru prima oară de la începutul revoltelor, în februarie, că rebelii sunt atât de aproape de ultimul bastion al colonelului Gaddafi". Sfârşitul colonelului Muammar Gaddafi este „este foarte aproape", a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Mustafa Abdeljalil. „ Noi avem contacte cu primul cerc al colonelului. Toate arată că sfârşitul este foarte aproape", a subliniat Abdeljalil.

''Avem contacte cu primul cerc din jurul colonelului Gaddafi. Totul arată că sfârşitul său este foarte aproape.''
Mustafa Abdeljalil
preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie

Recomandări

În ultima săptămână, rebelii libieni au strâns considerabil cercul în jurul Tripoli, reuşind să cucerească oraşul Zawiyah, situat la circa 40 de kilometri de capitala libiană. Forţele guvernamentale au pierdut teren şi pe alte fronturi, la Zliten ca şi la Brega. Preşedintele CNT i-a îndemnat pe rebeli să „protejeze viaţa şi bunurile populaţiei".

Gaddafi îşi strânge cortul

Muammar Gaddafi face pregătiri pentru a pleca din Libia împreună cu familia într-un posibil exil, au declarat oficiali americani citând rapoarte ale serviciilor de informaţii, relatează NBC în pagina electronică. Sursele citate nu au putut oferi detalii despre condiţiile sau momentul exact în care va pleca liderul libian. Gaddifi devine tot mai izolat. Forţele rebele au reuşit să înconjoare Tripoli şi încearcă să întrerupă alimentarea cu provizii şi energie pentru a determina colapsul oraşului. Numeroase familii au fost văzute plecând din capitală. Forţele de securitate au împânzit oraşul cu puncte de control.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite