Bătălia cu secundele pentru a salva vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele de salvare lucrează neîntrerupt pentru a găsi eventuali supravieţuitori după cutremur. Doctorii operează sutele de răniţi în curtea spitalului.

Noaptea, salvatorii lucrează la lumina torţelor sau a generatoarelor, pentru că, pe măsură ce trece timpul, şansele de a mai găsi oameni în viaţă sub dărâmături scad. Sute de persoane sunt date încă dispărute. Bilanţul oficial provizoriu al morţilor se apropie de 300, iar al răniţilor depăşeşte 1.300, potrivit ministrului turc de Interne, Idris Naim Sahin, citat de Reuters. ­Mulţi supravieţuitori din oraşul Van, în apropierea căruia a fost localizat epicentrul seismului de 7,2 grade pe Richter, şi-au petrecut a doua noapte sub cerul liber, la o temperatură de zero grade, de teama unor noi replici care ar putea prăbuşi imobilele şi aşa grav afectate de cutremur.

Se mai aud strigăte de sub dărâmături

„Ne-am învelit cu pături, am aprins focuri şi vom încerca să ne înclăzim", a declarat un bătrân pentru Euronews. Casa sa este complet distrusă. Vărul său, soţia şi cei trei copii ai săi au pierit sub dărâmături. „Un alt văr al meu a murit, dar i-au găsit soţia în viaţă. Alte rude ale mele se află sub moloz", mai spune bătrânul.

„Este cineva acolo", strigau oamenii, urcaţi pe grămezile de moloz. Poliţiştii încercau să-i ţină la distanţă pe curioşi, iar personalul ambulanţelor aştepta să intervină pentru a prelua eventuali supravieţuitori scoşi dintre dărâmături. 2.400 de salvatori,  680 de medici şi 12 câini dresaţi iau partea la acţiunile de salvare în regiunile sinistrate.

Salvată de logodnic, după 18 ore

La Ercis, echipele de intervenţie au scos dintre ruine cel puţin patru persoane în viaţă, dar şi trupuri neînsufleţite. Gul Karacoban, o profesoară în vârstă de 25 de ani, a fost salvată după 18 ore petrecute sub dărâmături, chiar de către logodnicul ei. Ea a fost surprinsă de cutremurul devastator în timp ce lua masa la un restaurant din Ercis.

Onur Eryasar, logodnicul tinerei, care este locotenent în cadrul Forţelor Aeriene ale armatei turce, a aflat de la prietenii şi colegii acesteia că ea plecase să ia masa la un restaurant, înaintea producerii cutremurului. Onur ­Eryasar a ajuns la restaurant, însă acolo a găsit doar ruinele clădirii, scrie Reuters.

Tânărul şi-a strigat logodnica şi, după ce a auzit vocile mai multor oameni de sub dărâmături, a insistat ca echipele de salvare să sape. Ieri, Gul Karacoban şi alţi doi colegi ai săi au fost scoşi în viaţă de sub dărâmături.  Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a inspectat regiunile Van şi Ercis din elicopter. Medicii de la singurul spital din Ercis au fost nevoiţi să opereze răniţii în curtea clădirii, pentru că seismul a afectat imobilul. „Spitalul a fost grav afectat, aşa că nu putem opera înăuntru. Acordăm asistenţă în grădina spitalului şi într-o clădire din apropiere, care are un generator", a declarat o asistentă, citată de CNN.

NU sunt suficiente excavatoare

Primarul oraşului, Zulfikar Arapoglu, a declarat că „are nevoie de ajutor urgent, de medici". Autorităţile locale se plâng că nu există suficiente maşini grele care să ridice dărâmăturile. Pagube importante şi victime s-au înregistrat şi în districtul Celebibag, din apropiere de Ercis. „Sunt mulţi oameni prinşi sub dărâmături", a declarat primarul ­Veysel Keser.

„Oamenii sunt în agonie, putem să le auzim ţipetele de ajutor. Avem nevoie de ajutor urgent", a adăugat el. Oamenii fac apel la autorităţi pe Twitter pentru a le determina să intervină în locuri precise. „Strada Alkanat, apartamentul Vural, Ercis: două profesoare sunt prinse sub dărâmături", se menţionează într-unul dintre acest mesaje.  Şeful Institutului turc de seismologie a avertizat că bilanţul morţilor ar putea fi mult mai mare. „Credem că circa 1.000 de clădiri sunt avariate, iar estimările noastre sunt că sute de vieţi au fost pierdute - pot fi 500 sau 1.000", a declarat Mustafa ­Erdik, director general al Observatorului Kandili.

Critici

„Turcia nu este o ţară pregătită pentru cutremure, în ceea ce priveşte calitatea construcţiilor. Se pare că nu am învăţat nimic după catastrofele precedente", a apreciat profesorul Tugrul Tankut de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu (Odtu) din Ankara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite