Bătălia pentru Poti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre nemulţumirea Occidentului, principalul port al Georgiei la Marea Neagră este controlat de trupele ruse Dornică să arate că respectă acordul de încetare a focului, Rusia şi-a

Spre nemulţumirea Occidentului, principalul port al Georgiei la Marea Neagră este controlat de trupele ruse

Dornică să arate că respectă acordul de încetare a focului, Rusia şi-a retras forţele din majoritatea oraşelor georgiene, dar şi-a întărit poziţiile strategice din Georgia.

În ciuda presiunilor făcute de SUA, Germania şi Franţa, Moscova nu se arată dispusă să renunţe la prezenţa în portul Poti, deşi acesta se află în afara zonei-tampon în care patrulează trupele de menţinere a păcii.

"Forţele ruse acţionează în Georgia în deplină conformitate cu planul de pace negociat de Franţa", a subliniat comandantul adjunct al Statului Major al armatei ruse, generalul Anatoli Nogoviţîn. În acest context, situaţia riscă să devină tensionată şi în Marea Neagră, unde ţările NATO au trimis nave pentru exerciţii militare "de rutină" şi unde un vas militar american a ajuns în Georgia cu ajutor umanitar.

Distrugătorul USS Mc Faul a sosit ieri în Batumi, acestei nave urmând să i se alăture în următoarele zile alte două vase de război americane.

O prezenţă cu mize economice

Totodată, trupele ruse menţineau ieri cel puţin şase poziţii pe o rază de circa 80 de kilometri de oraşul din vestul Georgiei.

De altfel, tensiunile au început să apară în Poti, unde sute de georgieni au manifestat, cerându-le ruşilor să plece. Moscova este însă decisă să-şi prelungească prezenţa în port, mai ales că de aici pleacă toate mărfurile spre Caucaz, dar şi Asia Centrală.

Tot în Poti se află şi un terminal petrolier cu o capacitate de 100.000 de barili pe zi, "alimentat" din Azerbaidjan, astfel încât impactul economic al prezenţei ruşilor în zonă riscă se se facă simţit rapid în Georgia.

Minele fac "pagube colaterale"

Semn al situaţiei încă tensionate, un tren de marfă care transporta combustibil a explodat lângă Gori, după ce a trecut peste o mină care se afla pe calea ferată.

Numele companiei petroliere Azpetrol, cu sediul la Baku, era scris pe unul din vagoanele trenului. Trenul venea din Azerbaidjan, cel mai mare producător de hidrocarburi, şi se îndrepta către vestul Georgiei, după ce trecuse prin Gori, oraş strategic situat nu departe de Osetia de Sud. În urma deflagraţiei, principala cale feroviară de transport de petrol din Georgia a fost întreruptă.

Rusia a încălcat integritatea teritorială şi suveranitatea unui alt stat prin violenţă militară. Acest lucru este grav. Rusia şi-a deteriorat tare imaginea de partener de încredere pentru viitor.
Ursula Plassnik, ministrul de externe al Austriei

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite