Bătălia pentru Polul Nord se înteţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danemarca trimite şi ea o misiune în Arctica pentru a-şi revendica drepturile asupra resurselor minerale şi energetice Disputele pentru Polul Nord continuă. După cum se ştie, ruşii au

Danemarca trimite şi ea o misiune în Arctica pentru a-şi revendica drepturile asupra resurselor minerale şi energetice

Disputele pentru Polul Nord continuă. După cum se ştie, ruşii au înfipt un drapel la peste 4.000 de metri adâncime pe fundul Oceanului Arctic. Canadienii şi-au trimis prim-ministrul într-un periplu de trei zile în Arctica. SUA, Norvegia şi Danemarca vizează şi ele subsolul marelui Nord. O dată cu încălzirea climatică, navigaţia şi accesul la resursele de hidrocarburi este facilitat.

Danemarca a programat pentru ieri plecarea într-o expediţie în Arctica, misiune similară cu cea întreprinsă recent de Rusia, relatează BBC. Timp de o lună, cercetătorii vor studia lanţul muntos subacvatic Lomonosov, despre care ruşii cred că este legat de teritoriul lor.

Expediţia daneză, Lomrog - denumită aşa de la "Lomonosov Ridge off Greenland", ceea ce se traduce Lanţul Lomonosov al Groenlandei - vrea să demonstreze însă că lanţul Lomonosov este, dimpotrivă, o prelungire Groenlandei, teritoriu care aparţine Danemarcei.

La expediţia daneză participă 40 de cercetători, care vor folosi echipamente sofisticate, dintre care şi un sonar, în scopul realizării unei hărţi a solului apelor îngheţate ale Arcticii.

Expediţia daneză costă peste 11 milioane de dolari

Misiunea Lomrog va fi susţinută de un spărgător de gheaţă suedez, numit "Oden", şi de un spărgător de gheaţă nuclear rus, numit "50 let Pobedy" ("50 de ani de victorie").

Expediţia, care va costa 11 milioane de dolari, era programată să pornească, ieri, din Tromsoe (nordul Norvegiei) şi să se încheie la 17 septembrie.

Potrivit Convenţiei Naţiunilor Unite asupra dreptului mării, Polul Nord nu aparţine niciunei ţări, iar cele cinci ţări riverane nu au decât o zonă economică de 320 km fiecare în largul costelor lor de nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite