Bătaie pe controlul media în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Victor Iuşcenko are nevoie de un megatrust de presă pentru a se apăra de atacurile taberei proruse În Ucraina ia amploare un nou scandal legat de reîmpărţire a pieţei

Preşedintele Victor Iuşcenko are nevoie de un megatrust de presă pentru a se apăra de atacurile taberei proruse

În Ucraina ia amploare un nou scandal legat de reîmpărţire a pieţei media. Surse de pe lângă Comitetul naţional pentru televiziune şi radiodifuziune de la Kiev afirmă că importanţi oameni de afaceri care sprijină partidul lui Iuşcenko au început lupta pentru posturile-cheie din televiziunea publică.

Analişti citaţi de presa ucraineană susţin că tabăra "portocalie" are nevoie de un imperiu media propriu pentru a avea şanse în faţa coaliţiei proruse a premierului Ianukovici, şi în eventualitatea unor alegeri prezidenţiale anticipate.

Pe de altă parte, primul-ministru ucrainean s-a plâns de faptul că o anumită parte a presei îl atacă nejustificat. El a făcut apel la ucraineni să ignore materialele defăimătoare la adresa sa şi a Cabinetului pe care îl conduce.

Legislativul ucrainean şi-a reluat activitatea, marţi, într-un gest de sfidare la adresa preşedintelui.
Un grup de 269 de parlamentari care susţin coaliţia de guvernământ a premierului Ianukovici s-a reunit în parlamentul de la Kiev.

Aceştia au adoptat două legi, l-au acuzat pe preşedinte că a dizolvat ilegal parlamentul şi au dat asigurări că vor continua activităţile până la alegerile din 30 septembrie. Legislaţia ucraineană nu specifică în mod clar dacă parlamentul ar trebui să îşi înceteze activitatea imediat după dizolvarea sa sau să o continue până la alegerea unor noi membri.

"Ceea ce se află în spatele acestei provocări este dorinţa de a sabota alegerile", a declarat Iuşcenko într-un discurs televizat. O serie de oficiali guvernamnetali au declarat în cursul acestei săptămâni că alegerile ar putea fi anulate în cazul în care Legislativul desfăşoară o activitate stabilă.

Berezovski vrea să-şi recupereze banii investiţi în "revoluţia portocalie"

La mai puţin de o lună până la alegerile legislative, programate pentru 30 septembrie, un mai vechi scandal a reizbucnit în Ucraina riscând să prejudicieze grav imaginea mişcării proprezidenţiale Ucraina Noastră. Controversatul oligarh rus ce se află în exil la Londra, Boris Berezovski, intenţionează să se adreseze justiţiei britanice pentru a-şi recupera banii pe care, susţine el, i-ar fi dat organizatorilor "revoluţiei portocalii" din 2004.

Berezovski, care i-a acuzat pe unii colaboratori ai preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko că au "deturnat în conturile firmelor lor 15 milioane de dolari pe care el i-a alocat pentru aducerea taberei prooccidentale la putere în Ucraina".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite