VIDEO Bashar al-Assad,tiranul strâns cu uşa de SUA și UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa şi SUA îi cer la unison preşedintelui sirian să renunţe la putere. Barack Obama a semnat un ordin prin care blochează bunurile guvernului de la Damasc şi prin care se interzic importul şi exportul de produse petroliere siriene.

În ciuda asigurărilor date de preşedintele sirian Bashar al-Assad, care răspunde astfel avertismentelor ONU de acum două zile, Statele Unite şi Uniunea Europeană rămân sceptice şi înăspresc sancţiunile împotriva guvernului sirian. Secretarul de stat Hillary Clinton a anunţat, la rândul său, alte măsuri de constrângere ce urmează a fi aplicate regimului de la Damasc, ce vizează în primul rând sectorul energetic. O primă prevedere: au fost interzise toate importurile de petrol şi de produse petroliere din această ţară.

Alte sancţiuni blochează activităţile Siriei din domeniul petrolier desfăşurate pe teritoriul SUA. Siria nu reprezintă un furnizor important de petrol pentru Statele Unite, dar dacă Europa se alătură acestui efort, i-ar putea cauza daune serioase guvernului de la Damasc, privându-l de o sursă importantă de venituri (în 2010, exportul sirian de petrol a fost în valoare de opt miliarde de euro, potrivit site-ului CIA). Pentru prima dată de la începutul violenţelor de la Damasc, dar şi din alte oraşe, care din primăvară degradează continuu climatul social-politic din Siria, acum două zile preşedintele SUA i-a cerut explicit preşedintelui Bashar al-Assad să renunţe la putere şi să-şi dea demisia.



Ameninţat cu tribunalul de la Haga

Canada, prin vocea premierului Stephen Harper, s-a alăturat acestui apel şi l-a somat pe Assad „să părăsească postul, să renunţe la putere şi să plece imediat".La rândul său, Uniunea Europeană, care nu crede în brusca „bunăvoinţă" afişată recent de liderul sirian, ameninţă cu sancţiuni. Ieri, Franţa, Germania şi Marea Britanie, prin declaraţii separate, au cerut „noi sancţiuni europene ferme împotriva regimului preşedintelui Assad". Iar o misiune ONU a anunţat că regimul de la Damasc poate fi deferit Curţii Penale Internaţionale de la Haga, pentru că se face vinovat de încălcarea drepturilor omului prin represiunea pe care o practică de luni de zile asupra protestatarilor sirieni.

Potrivit observatorilor internaţionali, de la începutul revoltelor, forţele represive au deschis focul asupra demonstranţilor paşnici în întreaga ţară şi au omorât cel puţin 1.900 de persoane printre care se aflau şi copii. Damascul are însă un alt punct de vedere: într-o scrisoare către ONU, oficialii sirieni susţin că bilanţul de 1.900 de victime este corect, dar că el include şi membri ai poliţiei şi forţelor de securitate. Regimul sirian susţine în continuare că luptă împotriva unor grupuri străine infiltrate în ţară pentru a provoca instabilitate.

În ciuda condamnărilor internaţionale şi a recentelor promisiuni ale lui Assad de încetare a reprimării, ieri, cel puţin 16 persoane au fost ucise în sud, 13 dintre ele în provincia Daraa. La sfârşitul acestei săptămâni, o misiune umanitară a ONU va încerca, după tentative repetate şi eşuate, să ajungă la Damasc, a anunţat Biroul ONU de coordonare a afacerilor umanitare.

Turcia nu ascultă de Washington

O poziţie diferită de cea a Occidentului o are Turcia. Clasa politică de la Ankara nu este de acord cu plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, dar cere „oprirea imediată a represiunii sângeroase". Joi seară, cea mai înaltă autoritate politică şi militară a Turciei, Consiliul Naţional de Securitate, s-a abţinut să‑i ceară lui Assad să plece, dar a reclamat „oprirea imediată a represiunii manifestanţilor care durează de mai bine de cinci luni". În ultimii ani, legăturile Ankarei cu Siria s-au strâns.

Cheia rămâne la Moscova

Siria, pe de altă parte, beneficiază de prezenţa unor parteneri comerciali care au un cuvânt greu de spus pe piaţa internaţională. Rusia continuă să livreze arme Siriei, după cum a recunoscut recent Anatoli Isaikin, patronul grupului „Rosoboronexport", prin care se derulează tranzacţiile. „Atâta timp cât nu au fost instituite sancţiuni, suntem obligaţi să ne respectăm angajamentele contractuale şi exact asta facem în acest moment", spune Isaikin. Drept urmare, Rusia ameninţă cu dreptul său de veto orice rezoluţie ONU care i-ar putea afecta afacerile cu Siria. Pe un ton diplomatic, Moscova a estimat recent că preşedintele sirian „are nevoie de timp pentru a-şi pune în practică reformele anunţate".

Delegaţie rusă la Damasc

Astăzi, responsabili politici şi religioşi ruşi, aflaţi în vizită oficială la Damasc, se vor întâlni cu preşedintele Bashar al-Assad şi cu reprezentanţi ai opoziţiei pentru a-şi face o idee obiectivă asupra evenimentelor ce se succed pe scena social-politică siriană, după cum a declarat senatorul Aslambek Aslakhanov, membru al delegaţiei.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite