Băsescu, ignorat de presa americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa americană şi internaţională nu a dat mare atenţie vizitei lui Traian Băsescu la Washington. Câteva site-uri americane, precum Monsters &Critics sau voanews.com, au transmis ştirea sec, fără a face alte comentarii.

"SUA şi România au semnat un acord privind dispunerea unui scut american antirachetă în această ţară. Preşedintele român s-a întâlnit cu vicepreşedintele Joe Biden, marţi, la Casa Albă, înainte de întâlnirea cu secretarul de stat Hillary Clinton, pentru o ceremonie oficială de semnare. Acordul permite SUA să plaseze interceptoare SM-3 în România până în 2015", scrie site-ul Monsters &Critics, fără a pomeni nimic despre întâlnirea Băsescu-Obama.

Aceeaşi ştire este transmisă, în termeni seci şi de voanews.com, care adaugă că "Obama şi Băsescu au discutat despre rolul României în NATO şi liderul SUA a mulţumit României pentru rolul ei în misiunea NATO din Afganistan".
Principalele ziare americane nu au dat nicio atenţie întâlnirii Băsescu -Obama. Doar unul dintre blogurile de pe website-ul cotidianului "New York Times" face o referire scurtă, într-o sinură propoziţie, la întâlnirea lui Traian Băsescu cu vicepreşedintele american, Joe Biden, fără să menţioneze şi întâlnirea cu Obama.

Interviu pentru Associated Press

După întrevederea cu preşedintele american, Traian Băsescu a dat un interviu pentru Associated Press în care s-a arătat optimist în legătură cu aderarea României la zona euro, în ciuda actualei stări a economiei europene.
El a vorbit şi de importanţa pentru securitatea României a bunelor relaţii cu Washingtonul şi a spus că găzduirea de către România a unei părţi a scutului antirachetă va întări securitatea în SUA şi Europa.

Băsescu a spus că alianţa militară cu SUA, care include şi staţionarea soldaţilor americani în România, a dat naştere celei mai sigure perioade din istoria României.
Preşedintele român a negat faptul că relaţia strânsă cu SUA a cauzat tensiuni în Europa. Întrebat despre afirmaţiile Consiliului Europeni cum că România ar fi permis CIA să înfiinţeze o închisoare secretă pentru interogarea şi, posibil, torturarea, suspecţilor de terrorism, Băsescu a răspuns: "Cunoaştem criticile, dar nu avem nicio informaţie despre acest subiect".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite