Basarabia riscă noi alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a decis că Parlamentul nu poate simplifica procedura de alegere a preşedintelui printr-o lege organică. Situaţia politică din Moldova e departe de a se calma. Deputaţii vorbesc despre anticipate sau despre un nou referendum.

Parlamentul nu poate institui prin lege organică o altă majoritate de alegere a preşedintelui ţării în cazul dizolvării multiple a Legislativului cauzată de eşuarea alegerii şefului statului. „Nicio lege nu poate fi mai presus de Constituţie", au explicat judecătorii Curţii Constituţionale, sugerându-le deputaţilor să găsească în timpul cel mai scurt o soluţie pentru criza politică.

Deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană ceruseră magistraţilor să interpreteze articolul 78 din Constituţia Republicii Moldova, ce stabileşte că şeful statului este ales în Parlament cu votul a două treimi sau 61 de deputaţi din cei 101 aleşi.

„Articolul 78 este ca un câine fără coadă: merge până la turul I şi II, dar nu spune ce facem în cazul alegerilor repetate", a motivat demersul preşedintele Comisiei juridice din Parlament, liberalul Victor Popa. Autorii sesizării au pledat pentru o lege organică ce ar institui o procedură mai simplă de alegere a preşedintelui - un mecanism gradual, după modelul Constituţiei Greciei, prin care numărul de voturi scade de la un tur la altul până la majoritatea simplă de 51 de voturi.

Deşi sesizarea a fost semnată şi de un deputat PLDM, formaţiunea s-a împotrivit modificării Constituţiei printr-o lege organică. Premierul liberal-democrat Vlad Filat a explicat că s-a alăturat demersului colegilor pentru a pune punct discuţiilor în contradictoriu din cadrul coaliţiei de guvernare. El crede că cea mai bună soluţie este revizuirea Legii Supreme printr-un referendum sau cu votul a 67 de deputaţi, aşa cum prevede Constituţia în vigoare.

Ideea este agreată şi de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care se teme însă că, şi în acest caz, unul dintre cele trei partide ar putea schimba macazul în ultimul moment. Opoziţia comunistă a salutat decizia magistraţilor. În ajun, liderul PCRM, Vladimir Voronin, declarase că toate partidele ştiu că vor avea loc alegeri anticipate, însă nimeni nu riscă să aducă vorba despre asta.

DECIZIE PREVIZIBILĂ

„Verdictul Curţii doar a confirmat un lucru ştiut ce nu poate rezolva problema, ci doar să tempereze unele spirite din alianţă care sperau să dribleze regulile bunului simţ", a comentat analistul politic Petru Bogatu, solicitat de „Adevărul".

Patru tentative în doi ani

În decurs de doi ani, deputaţii au încercat de patru ori să aleagă şeful statului, însă nici candidatul PCRM, Zinaida Greceanîi, şi nici cel al AIE, Marian Lupu, n-au acumulat suficiente voturi. Şi referendumul de acum un an, prin care s-a încercat revenirea la alegerea preşedintelui de popor, a eşuat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite