Barroso ne anunţă ce tratate semnăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inedit Şeful Comisiei Europene a „deconspirat“, în deschiderea summitului Dunării, semnarea Tratatului privind regimul de frontieră dintre Bucureşti şi Chişinău. Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, şi premierul moldovean, Vlad Filat, au semnat, ieri, la Bucureşti, „Tratatul între România şi Moldova privind regimul frontierei de stat“.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a fost cel care a „deconspirat" evenimentul, ieri-dimineaţă, în deschiderea summitului Dunării.

Mai citeşte şi:

Mihai Ghimpu: „Încă nu suntem stăpâni la noi acasă!”

Oficialul european a „salutat semnarea tratatului între România şi Republica Moldova", în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău nu comunicaseră în ajun nimic pe această temă .  „Salut semnarea tratatului între România şi Republica Moldova şi ştiu că sunt iniţiative similare în Balcani", a spus oficialul european.

Abia la cererea jurnaliştilor, ministrul român de Externe a confirmat informaţia. Premierul Vlad Filat a spus şi el că semnează, neobişnuit, nu cu omologul, ci cu ministrul de Externe, Teodor Baconschi, un „Tratat de frontieră", uitând chiar cuvântul la care ţine partea română, „regimul de frontieră". Despre acest document a vorbit şi cancelarul german, Angela Merkel, luna trecută, sugerând că este un pas pe calea cea bună a relaţiilor bilaterale româno-moldovene. Tratatul de frontieră este frecvent invocat de comuniştii din Republica Moldova şi de presa rusă care a tot folosit refuzul Bucureştiului de a semna documentul ca argument al teoriei potrivit căreia România urmăreşte anexarea Republicii Moldova.

Context european

Premierul moldovean Vlad Filat a declarat pentru „Adevărul" că nu priveşte semnarea acestui document, şi nimeni nu trebuie să o facă, prin prisma relaţiei cu Partidul Comuniştilor lui Voronin. „Acest Tratat este semnat în context european, este necesar , este vorba de administrarea frontierei cu România sub aspect tehnic, pentru că nu trebuie să uităm că România va fi în curând ţară membră a spaţiului Schengen", a declarat Vlad Filat, după bilaterala cu Emil Boc. El a precizat că nu este vorba de un Tratat de frontieră cum îl cerea PCRM, ci unul privind regimul frontierei de stat.

„Este un document pe care Republica Moldova îl negociază ca stat de opt ani de zile şi astăzi suntem în situaţia să-l semnăm ca rezultat al activităţii noastre comune din acest an.", a explicat premierul moldovean. Întrebat dacă semnarea documentului nu-l va supăra pe preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Filat a spus sec: „Sunt aici şi semnez în numele ţării mele".

Explicaţia lui Baconschi

„Este un document tehnic, care reglementează modul cum vom gestiona frontiera. Acesta face parte ­dintr-un pachet de 11 alte documente, pe care am reuşit să le semnăm cu Guvernul de la Chişinău. Totodată, acest lucru arată că cele două Cabinete de miniştri pot colabora cu rezultate concrete. Poate niciodată, de când România a recunoscut suveranitatea şi independenţa ­Republica Moldova, n-am reuşit să realizăm atât de multe împreună într-un timp atât de scurt", a declarat ministrul de Externe român, Teodor Baconschi. Şi ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurcă, a declarat că Tratatul semnat astăzi nu se referă direct la recunoaşterea frontierelor de stat. „Acest lucru a avut loc automat, odată cu recunoaşterea independenţei Republicii Moldova", a spus Lazurcă.

Sprijin pentru Alianţă?

Preşedintele Traian ­Băsescu a declarat luna trecută că România ar putea semna un acord privind regimul de frontieră cu Republica Moldova, într-un efort diplomatic de a consolida credibilitatea Alianţei pentru Integrare Europeană (coaliţia aflată la guvernare la Chişinău) în lupta sa electorală cu Partidul Comuniştilor condus de Voronin. Autorităţile române cred că, odată cu semnarea acestui document, comuniştii şi-ar pierde argumentul că România vrea să acapareze R. Moldova. Preşedintele român a arătat că acest demers ar putea fi făcut de România pentru a crea o şansă în plus Alianţei pentru Integrare Europeană în raport cu comuniştii.

AIE ar putea demonstra astfel moldovenilor că a fost capabilă să negocieze cu România un astfel de acord. Alegerile legislative anticipate din R. Moldova sunt programate la 28 noiembrie.

Reacţie

Deputatul comunist Grigore Petrenco a declarat, citat de Info-Prim Neo, că România a semnat Tratatul privind regimul de frontieră cu Republica Moldova deoarece doreşte să adere la spaţiul Schengen şi asupra sa se fac presiuni din afară. PCRM insistă în continuare asupra semnării Tratatului politic de bază.

"Salut semnarea tratatului între România şi Republica Moldova şi ştiu că sunt iniţiative similare în Balcani."
Jose Manuel Barroso preşedintele Comisiei Europene

"Acest Tratat este semnat în context european, este necesar deoarece este vorba de administrarea frontierei cu România sub aspect tehnic."
Vlad Filat Premierul Republicii Moldova

Propunere pentru Rusia

Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, a declarat, citat de Interfax Ucraina, că o misiune civilă care să implice Rusia este necesară pentru menţinerea păcii în Transnistria în condiţii moderne. „Republica Moldova nu vrea să ţină Rusia în afara procesului de pace din Transnistria. Ea vrea transformarea operaţiunii de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională, la care Rusia să participe cu colegii din alte ţări", a explicat şeful diplomaţiei de la Chişinău. „Necesitatea prevenirii ciocnirilor armate nu mai există de mult. Este necesară asigurarea unei păci de durată împreună cu toţi partenerii din formatul 5+2. Acest lucru necesită o misiune civilă formată la standarde moderne. Tot ce ne trebuie este o operaţiune multinaţională cu un mandat  corespunzător", a mai spus Iurie Leancă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite