Barroso se teme că noul tratat va reduce puterile CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicianul portughez nu doreşte ca guvernele naţionale să ocolească Bruxelles-ul în luarea deciziilor Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, este îngrijorat de

Politicianul portughez nu doreşte ca guvernele naţionale să ocolească Bruxelles-ul în luarea deciziilor

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, este îngrijorat de faptul că noul tratat european ar putea îngrădi puterile instituţiei pe care o conduce, precum şi pe cele ale Parlamentului European. Pe de altă parte, Barroso a declarat că doreşte ca tratatul să fie adoptat.

"Dacă noul tratat va fi adoptat, ceea ce sper că se va întâmpla, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu va folosi schimbările pentru a reduce puterea instituţiilor europene", a declarat Jose Manuel Barroso, într-un interviu acordat cotidianului belgian "de Standaard".

Printre cele mai importante modificări, el a enumerat posibila creare a funcţiei de preşedinte al Consiliului European, cu un mandat de cinci ani, şi pe cea de ministru de externe al UE. Barroso a sugerat că înlocuirea sistemului preşedinţiei rotative prin numirea unui preşedinte al Consiliului ar putea duce la naşterea "unui circuit" decizional care să se desfăşoare în afara Comisiei şi a Parlamentului.

"Există pericolul ca guvernele să îşi rezolve diversele probleme între ele, fără a mai implica instituţiile europene", a explicat Jose Manuel Barroso, precizând că acest lucru va depinde foarte mult şi de politicienii care se vor afla la conducerea Consiliului.

Preşedintele CE a mai adăugat că unele state, precum Marea Britanie, nu înţeleg că "interesul european" nu înseamnă "un compromis" între ţările membre.

Critici la adresa Germaniei

Jose Manuel Barroso a lansat un atac şi mai virulent la adresa Germaniei, acuzând-o de comportament "contradictoriu" faţă de Uniunea Europeană. El i-a reproşat guvernului de la Berlin că nu sprijină ferm reformele de pe piaţa energetică şi redirecţionează fondurile nefolosite din agricultură pentru sistemul de navigaţie Galileo.

În timp ce purtătorul de cuvânt al cancelariei germane, Thomas Steg, a minimalizat gravitatea afirmaţiilor făcute de Barroso, "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" şi "Süddeutsche Zeitung" au lansat critici dure la adresa preşedintelui Comisiei Europene.

Publicaţia economică nota că, după ani de declaraţii atente menite să concilieze statele membre, Barroso s-a gândit că "îşi poate permite să critice din nou". "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" i-a reamintit că, fără sprijinul Germaniei, nu va putea obţine un nou mandat în fruntea CE, lucru pe care şi-l doreşte foarte mult.

Textul final ar putea fi stabilit la Lisabona

UE speră să contureze textul definitiv al noului tratat în cadrul summitului european de la 18 şi 19 octombrie de la Lisabona, conform unui acord din luna iunie asupra principiului unui "tratat simplificat". Noul tratat european urmează să înlocuiască proiectul Constituţiei europene, ratificat de 18 ţări, dar respins de Franţa şi Olanda în urma referendumurilor din 2005.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite