Bărbaţii chinezi îşi vor găsi tot mai greu consoarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Beijing trec la măsuri dure împotriva avorturilor de fetiţe Guvernul chinez a anunţat că pregăteşte un set de noi legi, care să redreseze dezechilibrul

Autorităţile de la Beijing trec la măsuri dure împotriva avorturilor de fetiţe

Guvernul chinez a anunţat că pregăteşte un set de noi legi, care să redreseze dezechilibrul demografic. Se estimează că, în următorul deceniu, peste 30 milioane de bărbaţi chinezi nu-şi vor mai găsi pereche, cu tulburările sociale de rigoare.

Mai ales în regiunile rurale ale Chinei, naşterea unui băiat e mai bine văzută decât a unei fete: băiatul poate ajuta mai mult în gospodărie. Cu interdicţia de a avea mai mult de un copil în minte, părinţii chinezi plătesc investigaţii ilegale cu utrasunete pentru depistarea sexului fătului, apoi trec la avortarea viitoarelor fetiţe.

Practica acestei "discriminări" încă dinainte de naştere este deja interzisă în China, dar noi legi vor formula sancţiuni specifice pentru doctori şi părinţi - noile interdicţii nu se vor aplica avorturilor din raţiuni medicale.
În grădiniţele unor oraşe s-a ajuns la cinci-opt băieţi la o fată.

Aceasta le ţine şi mai greu piept, întrucât sunt şi mai violenţi. Mai târziu, băieţii vor trebui să-şi facă singuri de mâncare, stânjenitor într-o ţară unde soţii aşteaptă ca soţiile să gătească. Media naţională chineză este 119 băieţi la 100 de fete, dar din 19 oraşe se raportează medii de 125 - în timp ce ONU recomandă doar 107.

Există deja sate în care tinerii nu-şi mai găsesc neveste: ultimele fete au plecat la muncă în oraşe. Comisia de planificare a populaţiei se aşteaptă ca în 2020 peste 30 milioane de chinezi de însurat să nu aibă cu cine.

Consecinţele sociale sunt imprevizibile, putând merge de la violenţe locale până la instabilitate socială extinsă şi de durată. O situaţie similară a apărut şi în India, unde fetele aduc familiilor sărace şi povara zestrei.

Pensionari fără pensii

Impusă în anii 1970, politica unui singur copil a avut drept scop oprirea exploziei demografice continue din China. După stabilizarea creşterii unei populaţii deja de 1,3 miliarde, s-a constatat apariţia unui dezechilibru între sexe. Următorul efect va fi însă existenţa unui singur plătitor de asigurări sociale pentru doi părinţi şi patru bunici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite