Barack Obama îi acuză pe republicani că vor să impună legea junglei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama i-a acuzat marţi pe adversarii săi republicani că vor să impună legea junglei, printr-o politică economică ce ar favoriza pe cei mai bogaţi în detrimentul clasei mijlocii, relatează AFP.

Cu şapte luni înainte de alegerile de la 6 noiembrie, preşedintele democrat a profitat de un discurs organizat de Agenţia Asociated Press pentru a critica proiectele bugetare ale rivalilor săi.

Preşedintele l-a criticat pe Mitt Romney, candidatul republican cel mai bine plasat pentru a deveni rivalul său în alegerile din noiembrie, afirmând că ar trebui să răspundă pentru bugetul "radical" propus de partidul conservator.

"Sub acoperirea că vor să reducă deficitul, ei (aleşii republicani) încearcă de fapt să impună o transformare radicală a ţării noastre", a declarat Obama, în discursul său. "Este vorba, nici mai mult, nici mai puţin, despre darwinism social", a declarat el referindu-se la proiectul de buget adoptat de Camera Reprezentanţilor săptămâna trecută.

Proiectul bugetar pregătit de reprezentantul republican Paul Ryan, care tocmai a anunţat că îl susţine pe Mitt Romney, conţine dispoziţii destinate reformării asigurării pe caz de boală pentru bătrâni, reducerii impozitului asupra societăţilor şi unui nivel maxim de impozitare a celor mai bogaţi de 25%.

Republicanii afirmă că aceste reforme ar permite dinamizarea creşterii, crearea de locuri de muncă, reducerea deficitului bugetar şi consolidarea pe termen lung a sistemelor de asigurare pe caz de boală şi pensionare.

Însă Obama a apreciat că asemenea proiecte vor sancţiona clasa mijlocie şi vor contribui la o îmbogăţite a celor deja bogaţi.

"Atacând tot ceea avem nevoie pentru a construi o economie pe termen lung, cum ar fi educaţia şi formarea profesională, cercetarea şi dezvoltarea, aceasta este o reţetă a declinului", a subliniat preşedintele.

"Acest lucru este contrar întregii noastre istorii, cea de ţară a oportunităţilor şi de ascensiune socială pentru toţi cei care sunt pregătiţi să muncească pentru a se realiza", a apreciat preşedintele, care a făcut aceste declaraţii în contextul în care marţi erau organizate trei noi scrutine, în cadrul alegerilor primare republicane, şi anume în capitală, Maryland (est) şi Wisconsin (nord).

O purtătoare de cuvânt a lui Romney a răspuns foarte rapid atacurilor preşedintelui, într-un comunicat. "Dacă preşedintele Obama caută vinovaţi pentru datoria şi deficitul ţării, nu trebuie să se uite mai departe de propriul proiect de buget", a apreciat Andrea Saul.

"După ce a acumulat datorii în valoare de mii de miliarde de dolari în primii săi trei ani de mandat, ultimul lucru pe care preşedintele Obama îl poate face este să ne ţină lecţii despre buget", a adăugat ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite