Barack Obama, nominalizare istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama a devenit primul afro-american nominalizat de către un partid principal din SUA drept candidat la preşedinţie. Discursul său de acceptare a nominalizării a fost programat

Barack Obama a devenit primul afro-american nominalizat de către un partid principal din SUA drept candidat la preşedinţie.

Discursul său de acceptare a nominalizării a fost programat în ziua aniversării celebrului discurs al lui Martin Luther King, "Am un vis", rostit pe 28 august 1963, în care acesta exprima speranţa într-un viitor în care albii şi negrii vor coexista armonios. Discursul lui Obama a fost construit în jurul ideii de schimbare, subliniind problemele cu care se confruntă americanii.

Decorul ales - un stadion de 76.000 de locuri, artificiile şi prezenţa unor staruri pop - i-a făcut pe unii analişti să avertizeze că Obama ar putea face jocul republicanilor, care îl portretizează deja drept un candidat charismatic, cu o mare doză de aroganţă, dar fără substanţă.

Scena, asemănătoare Acropolisului

Coloanele albe din furnir ale scenei amenajate pentru discursul lui Obama au devenit sursă de amuzament în tabăra republicană, deoarece fotografiile aeriene arătau precum o machetă a Acropolisului din Atena.

Republicanii, care au început să-l ridiculizeze pe Obama, numindu-l "Alesul", i-au sfătuit pe jurnalişti în legătură cu stilul de togă ce ar trebui purtat la eveniment.

În replică, democraţii au republicat fotografii ale preşedintelui George W. Bush flancat de coloane în stil neoclasic, în timpul discursului de acceptare a nominalizării din 2004. Echipa de campanie a lui Obama consideră că ambientul este de natură să sublinieze tinereţea, energia şi capacitatea candidatului democrat de a mobiliza mulţimea.

Unii democraţi au spus că decorul aminteşte şi de discursul de acceptare a nominalizării ţinut de J.F.Kennedy, la Colosseumul din Los Angeles, în 1960.

McCain şi-a ales vicepreşedintele

Luni începe convenţia republicană, în Minneapolis (Minnesota). John McCain a anunţat că a făcut deja alegerea pentru postul de vicepreşedinte, identitatea persoanei urmând a fi comunicată astăzi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite