Barack Obama: Victoria în războiul cu Al-Qaida este la îndemâna noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat miercuri că victoria asupra grupării Al-Qaida este "la îndemână" şi a reînnoit apelul său către talibani pentru ca aceştia să participe la reconcilierea naţională în Afganistan, relatează AFP.

"Ţelul pe care l-am fixat, acela de a învinge Al-Qaida şi de a îi împiedica să se reorganizeze este la îndemâna noastră", a declarat Obama în timpul unui discurs în care s-a adresat compatrioţilor săi, la încheierea unei vizite surpriză de câteva ore în Afganistan unde a semnat un acord strategic, la un an de la eliminarea lui Osama ben Laden.

Preşedintele, care a ţinut acest discurs în baza aeriană din Bagram, aflată la 50 de kilometri distanţă faţă de Kabul, a reamintit că negocierile cu talibanii au fost începute deja.

"Am spus clar că ei pot conta pe viitor dacă se vor îndepărta de Al-Qaida şi vor respecta legile afgane. Mulţi dintre membrii lor şi-au exprimat interesul pentru reconciliere. Calea spre pace este trasată în faţa lor", a adăugat Obama.

Dar "acei care refuză să accepte vor avea în faţa lor forţe de securitate afgane solide, susţinute de Statele Unite şi aliaţii lor", a precizat Obama.

Obama a încercat să se adreseze compatrioţilor săi, la aproape 11 ani după ce Statele unite au invadat Afganistanul, din cauza atentatelor din 11 septembrie, schimbând regimul talibanilor care a acordat azil liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, scrie Mediafax.

"Recunosc că mulţi americani s-au săturat de război. În calitate de preşedinte, nuimic nu este mai greu decât să semnezi o scrisoare către o familie (a unui soldat ucis) şi să priveşti în ochii unui copil care va creşte fără mamă sau tată", a declarat Obama.

"Nu voi mai lăsa americani în pericol decât dacă este absolut necesar pentru securitatea naţională. Dar trebuie să ne terminăm munca pe care am început-o în Afganistan şi să punem capăt acestui război în manieră responsabilă", a menţionat preşedintele american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite