Barack Obama: UE trebuie să se concentreze pe stimularea economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că "se conturează un consens" privind faptul că ţările europene trebuie să se concentreze acum pe crearea de joburi şi pe creştere economică.

Vorbind după summitul G8 al principalelor puteri economice ale lumii, el a spus că SUA are încredere în faptul că Europa poate să-şi rezolve problemele. Liderii Franţei, Germaniei, Canadei, Marii Britanii, Italiei, Japoniei, Rusiei şi SUA s-au întâlnit la Camp David (lângă Washington).

Într-un comunicat, liderii G8 s-au angajat să promoveze creşterea economică, alături de responsabilitatea fiscală şi au afirmat că vor ca Grecia să rămână în zona euro.
Potrivit corespondenţilor, poziţia americană şi cea franceză au câştigat în faţa celor germane şi britanice, pro-austeritate.

Subliniind că SUA a folosit această abordare pentru a rezolva propria sa criză financiară, Obama a spus că este încrezător că ţările europene merg în direcţia corectă. Dar a recunoscut că situaţia europeană e „mai complicată" decât a Americii. Liderii G8 au afirmat într-un comunicat că „măsurile corecte nu sunt aceleaşi pentru toţi".

Interesul G8 e ca Grecia să rămână în zona euro

Comunicatul arată că G8 este de acord cu „importanţa pentru stabilitatea globală şi pentru revenirea economică a unei eurozone puternice şi coezive" şi afirmă interesul liderilor G8 pentru ca „Grecia să rămână în zona euro, respectându-şi toate angajamentele".

Recuperarea economică globală dă semne ded progres, au rătat liderii G8, în ciuda unor probleme care persistă.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au declarat că sunt necesare atât măsurile de creştere economică, cât şi eforturile de a repara starea finanţelor publice.

Îngrijorări privind aprovizionarea cu energie

Liderii participanţi al summit au abordat mai multe probleme, inclusiv securitatea energetică, schimbările climatice şi situaţia din Iran, Afganistan şi Coreea de Nord. Au existat discuţii privind recurgerea la o cantitate mare de petrol din rezervele naţionale pentru a echilibra pieţele energetice atunci când vor fi luate noi măsuri dure împotriva Iranului.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite