Bani pentru talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea internaţională este dispusă să-i plătească pe insurgenţii afgani care renunţă la luptă. Participanţii la conferinţa asupra Afganistanului de la Londra au decis, ieri,  înfiinţarea unui fond internaţional menit să finanţeze reintegrarea talibanilor.

Preşedintele afgan Hamid Karzai nu se întoarce cu mâna goală de la Londra. Reprezentanţii celor aproape 70 de state care au participat la Conferinţa privind situaţia din Afganistan au acceptat strategia liderului de la Kabul de a  reacorda un rol politic talibanilor şi a începe negocieri cu aceştia.

Cel care a anunţat această decizie a fost premierul britanic, Gordon Brown. „Ca răspuns al comunităţii internaţionale pentru preşedintele Hamid Karzai, înfiinţăm un fond internaţional destinat finanţării păcii din Afganistan, dar şi a programului de reintegrare menit să furnizeze o alternativă economică celor care nu o au", a declarat Brown.

El nu a furnizat detalii despre totalul sumei ce va fi oferită. „În ceea ce îi priveşte pe insurgenţii care refuză condiţiile reintegrării, nu avem altă alegere decât să-i înlăturăm militar", a continuat Brown. În faţa liderilor occidentali, şeful statului afgan a declarat că ar trebui întinsă o mână „fraţilor" săi deza­măgiţi, care nu sunt „membri ai al-Qaida sau ai altei organizaţii teroriste".

Un purtător de cuvât al preşedinţiei afgane a anunţat că talibanii vor fi invitaţi la un consiliu de reconciliere. Karzai mai ceruse, luni, ONU ca numele rebelilor să fie scoase de pe lista neagră a afiliaţilor de vază la Al-Qaida. Cei 144 de talibani care figurează pe această listă riscă aplicarea de sancţiuni internaţionale, precum îngheţarea averilor şi interdicţia de a părăsi ţara. Potrivit „The Times", Guvernul britanic a confirmat că va contribui cu „mai multe milioane".

Germania a căzut de acord să ofere 70 de milioane de dolari în următorii cinci ani, dar grosul banilor va veni din bugetul Japoniei de ajutorare a Afganistanului, potrivit unor diplomaţi. În schimb, liderul afgan va trebui să întărească lupta împotriva corupţiei din cadrul Guvernului său. Oficialii sunt de părere că numeroşi tineri afgani din sudul şi estul ţării se alătură talibanilor pentru că nu au nimic altceva de făcut. Diplomaţii occidentali speră că fondul, ce va fi administrat de preşedintele Karzai, va fi folosit pentru a le oferi acestora posturi de gardieni sau în agricultură.

Se pregăteşte terenul pentru retragere 

Cu toate că nu a vrut să înainteze un calendar al retragerii din Afganistan, premierul britanic a ţinut să precizeze că transferul de responsabilitate poate fi realizat în anumite provincii anul acesta şi anul viitor, iar trupele britanice din prima linie pot fi reduse. „Forţele afgane, armata şi poliţia trebuie să numere 300.000 de persoane până în 2011", a precizat Brown. 

Ajutor pentru femeile afgane

Secretarul de stat american Hillary Clinton a lansat un plan american privind emanciparea femeilor afgane, pe care le consideră o „comoară de talent neexploatat" a acestei ţări. Este avută în vedere facilitarea accesului femeilor la funcţii de conducere în sectoarele public şi privat, în special în instituţii judiciare, de educaţie şi sănătate. Proiectul îşi propune să favorizeze crearea de oportunităţi economice în principal în sectorul agricol din Afganistan, a declarat Clinton.

Talibanii prevăd un eşec

Insurgenţii afgani, care au monitorizat conferinţa, au prezis că această abordare va eşua şi au descris-o ca fiind un truc. Într-o postare pe pagina lor de internet, aceştia au precizat că stimulentele economice nu‑i vor îndepărta pe luptători deoarece militanţii nu luptă pentru „bani, proprietăţi sau funcţii, ci pentru Islam şi pentru a pune capăt prezenţei militare străine".

"Trebuie să întindem o mână tuturor compatrioţilor noştri, în special fraţilor noştri dezamăgiţi, care nu sunt membri ai Al-Qaida sau ai altei organizaţii teroriste. "
Hamid Karzai
preşedintele Afganistanului

Hamid Karzai
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite