Băncile libiene vor retrage din circulaţie o bancnotă cu imaginea lui Muammar Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile libiene au convenit să retragă din circulaţie bancnota de 50 de dinari cu imaginea fostului lider libian Muammar Gaddafi, relatează AFP.

"Băncile au convenit să înceapă colectarea acestor bancnote şi să le predea Băncii Centrale, care va decide ce să facă cu ele", a declarat luni Talal al-Dhaguissi, directorul unei sucursale a National Commercial Bank din Tripoli.


Pe această bancnotă, care valorează aproximativ 40 de dolari, este reprezentat Muammar Kadhafi, cu ochelari mari şi veşmânt tradiţional.
Ea a fost introdusă în circulaţie în 2008, înaintea aniversării loviturii de stat prin care Kadhafi a ajuns la putere în 1969.
Libia condusă de Gaddafi a decis în 1971 să adopte dinarul ca monedă, în locul lirei moştenite din perioada regală.

Decizia băncilor a fost bine primită de libieni. "Nu putem să-l înlăturăm pe Kadhafi şi să păstrăm imaginea sa pe moneda noastră", a comentat un notar din Tripoli, Rashid Ratibi.Bancnota de un dinar poartă de asemenea imaginea lui Gaddafi, dar deocamdată nu se ştie dacă şi aceasta va fi retrasă.
Celelalte bancnote au pe ele portretul lui Omar Mokhtar, personalitate a rezistenţei libiene împotriva colonizării italiene, sau imagini ale diferitelor monumente istorice libiene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite