Banca Vaticanului trece la contraatac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul pentru Opere Religioase (IOR) sau, pe scurt, Banca Vaticanului, a cerut ieri unui tribunal din Roma să reexamineze decizia prin care, la 22 septembrie, autorităţile financiare şi procurorii italieni au dispus confiscarea a  23 de milioane de euro, precum şi anchetarea guvernatorului băncii, Ettore Gotti Tedeschi.

Alături de directorul general al IOR, Paolo Cipriani, Tedeschi este bănuit că a încălcat legislaţia referitoare la spălarea de bani. Totodată, pentru a nu mai fi acuzată de „lipsă de transparenţă în tranzacţiile financiare", Banca Vaticanului a mai anunţat închiderea a 120 de conturi „cu grad ridicat de risc", după cum relatează „Il Sole 24 ore".

Atacată de presă

Conturile în cauză, prin care este suspectată efectuarea de operaţiuni financiare dubioase, aparţin unor foşti angajaţi ai Vaticanului, moştenitorilor unor prelaţi catolici ori unor italieni care au avut relaţii „sus-puse" şi au reuşit să-şi deschidă un cont la IOR.

Contestarea de către Banca Vaticanului a confiscării celor 23 de milioane de euro, precum şi anunţul referitor la închiderea unor conturi sosesc pe fondul unor noi atacuri ale presei internaţionale, venite în special de peste Ocean.

Într-un articol recent, cotidianul american „New York Times" scrie că „după scandalurile de pedofilie, finanţele reprezintă un alt secret ruşinos al Vaticanului" şi susţine că IOR trebuie să se plieze, ca oricare altă bancă, normelor foarte stricte ale Uniunii Europene referitoare la spălarea de bani. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite