Banca Mondială avertizează asupra unui posibil moment „Lehman Brothers” în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Băncii Mondiale, Robert Zoellick, va avertiza liderii mondiali, în cadrul summitului G20, care începe luni, că Europa riscă să declanşeze o criză globală, asemănătoare celei de după colapsul Lehman Brothers, din 2008, care va avea consecinţe grave pentru ţările în curs de dezvoltare.

În timp ce grecii merg la urne pentru a-şi decide viitorul în zona euro, Zoellick a declarat că sfătuieşte ţările emergente să fie pregătite pentru consecinţele evenimentelor din zona monedei unice.

Alegerea unui guvern anti-austeritate ar declanşa cea mai gravă criză a euro de până acum, în urma eşecului unui plan de sprijin al băncilor spaniole săptămâna trecută.

Cancelarul german, Angela Merkel, a exclus renegocierea acordului de împrumut al Greciei, spunând că ţara trebuie să respecte acordul cu organismele internaţionale care au finanţat-o.

Sondaje neoficiale arată că partidul consevator Noua Democraţie este în fruntea preferinţelor alegătorilor, depăşind coaliţia anti-austeritate Syriza cu patru puncte procentuale - deşi nu mai puţin de 15% din electorat este indecis.

În timp ce toţi ochii sunt îndreptaţi către Grecia, Zoellick afirmă că "Europa ar putea să fie capabilă să treacă peste acest risc. "Ar putea fi un moment Lehman, dacă lucrurile nu sunt gestionate corect", a spus el. Falimentul Lehman Brothers, în septembrie 2008 a fost factorul declanşator al celei mai mari depresiuni a economiei globale de după 1930.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite