Bagdadul nu-l mai vrea pe Petraeus la comanda trupelor americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul irakian ar putea cere retragerea lui David Petraeus din fruntea trupelor americane din Irak, pe fondul unor neînţelegeri. Nuri al‑Maliki este nemulţumit de decizia generalului

Premierul irakian ar putea cere retragerea lui David Petraeus din fruntea trupelor americane din Irak, pe fondul unor neînţelegeri. Nuri al‑Maliki este nemulţumit de decizia generalului de a recruta militanţi sunniţi.

Reacţia premierului şiit survine după ce David Petraeus a decis să folosească militanţi sunniţi în lupta împotriva celulelor Al-Qaida din Irak, relatează cotidianul "The Washington Post". Un consilier de la Bagdad a declarat că, recent, Al-Maliki "l-a ameninţat" pe preşedintele George W. Bush că va înarma şi el miliţiile şiite, dacă David Petraeus continuă să vadă în sunniţi nişte aliaţi.

Ministrul irakian de externe, Hoshyar Zebari, apreciază că relaţia dintre cei doi este "dificilă", divergenţele fiind numeroase. Nu este pentru prima dată când premierul irakian se plânge de recrutarea sunniţilor. Tot ce a obţinut de la americani a fost verificarea acestora de către forţele sale de ordine.

Apropiaţi ai guvernului de la Bagdad susţin că Nuri al-Maliki a declarat, de mai multe ori, că livrările de arme şi echipamente promise de SUA pentru poliţiştii irakieni întârzie sistematic. Divergenţa de opinii dintre premier şi comandantul trupelor americane vizează şi forţele de poliţie, aflate sub controlul lui Al-Maliki.

Petraeus le reproşează acestora că acţionează conform unor interese şiite şi nu au în vedere interesul naţional irakian. Generalul şi-a exprimat şi dezaprobarea faţă de apropierea premierului de liderul şiit radical Moqtada al-Sadr, conducătorul Armatei Mahdi, cea mai puternică miliţie şiită din Irak, acuzată de Statele Unite că este responsabilă pentru violenţele interreligioase.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite