BBC, în centrul unui megascandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii postului public au trucat deliberat concursuri telefonice dându-se drept telespectatori şi ascultă tori Postul public britanic de radiodifuziune, BBC, este din nou protagonistul

Angajaţii postului public au trucat deliberat concursuri telefonice dându-se drept telespectatori şi ascultă tori

Postul public britanic de radiodifuziune, BBC, este din nou protagonistul unui imens scandal. O anchetă a Ofcom, organismul de control şi reglementare a industriei media audiovizuale, a scos la iveală că unele concursuri telefonice au fost trucate. Un mic număr de angajaţi sunau şi se prezentau drept telespectatori sau ascultători ai BBC.

Potrivit concluziilor anchetei, din 2005 până în prezent, trei emisiuni cu scop caritabil şi-au prezentat angajaţii drept telespectatori care au câştigat un concurs sau au citit nume false pe post. O emisiune la radio, de pildă, a organizat un concurs prin telefon care nu era dotată cu un premiu real, iar toţi participanţii erau de fapt angajaţi ai postului sau persoane apropiate lor.

Conducerea corporaţiei a mai identificat şi alte incidente în care publicul pare să fi fost înşelat, în afară de cel din timpul emisiunii pentru copii "Bule Peter". Este vizat şi un program muzical de pe BBC World Service, "White Label". Realizatorii acestuia au inventat câştigători fictivi ai concursurilor, deoarece nu aveau participanţi.

Concursurile, suspendate

Directorul general al BBC, Mark Thompson, a anunţat că au fost suspendate toate concursurile pe bază de apeluri telefonice de la radio şi televiziune, urmând ca şi cele prin internet să aibă aceeaşi soartă. Thompson a recunoscut că acest scandal a afectat imaginea postului public. "Au compromis acurateţea şi onestitatea BBC. Nu există scuze pentru decepţie", a subliniat el.

Anchetă internă

Mark Thompson a deschis o anchetă independentă pentru a determina cum au fost montate imaginile filmului documentar realizat de BBC despre regina Elisabeta a II-a. S-a constatat că ordinea acestora fusese inversată.
Pentru a întări disciplina şi profesionalismul echipei sale, directorul BBC a anunţat că toţi cei 16.500 de angajaţi vor urma un stagiu intitulat "Menţinerea încrederii".

Corporaţia BBC (British Broadcasting Corporation), înfiinţată în 1922, este una dintre companiile publice de radiodifuziune din Marea Britanie şi are mai multe divizii. Divizia BBC World Television cuprinde o serie de posturi de televiziune, printre care BBC One, BBC Two, BBC News 24 şi televiziunile digitale BBC Three şi BBC Four.

Divizia BBC World Service Radio cuprinde cinci posturi naţionale de radio, printre care BBC Radio 1 şi BBC Radio Five Live. Corporaţia are un buget anual de 4 miliarde de lire sterline (aproximativ 6 miliarde de euro).

Alte gafe marca BBC

Săptămâna trecută, Ofcom a dat prima amendă din istoria BBC, în valoare de 50.000 de lire sterline, pentru că postul a încălcat codul audiovizual permiţând unui copil să pretindă că este un fals câştigător al unei emisiuni. Postul a mai fost nevoit, tot săptămâna trecută, să-i ceară scuze reginei Elisabeta a II-a, după ce a difuzat un spot de prezentare al unui documentar despre suverana Marii Britanii. Spotul lăsa să se înţeleagă că regina a plecat nervoasă de la o şedinţă foto după ce fotograful i-a spus să îşi scoată coroana.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite