BBC, acuzat că promovează moartea asistată, după ce a filmat un documentar controversat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul britanic BBC este acuzat că a jucat rolul unei "majorete" în cazul unei sinucideri asistate, după ce a filmat un om care şi-a luat viaţa la celebra clinică elveţiană Dignitas pentru a realiza un documentrar controversat.

Sir Terry Pratchett, un susţinător al eutanasierii, prezintă programul pe care îl urmează un om aflat în ultima fază a bolii neuronului motor, în timpul unei călătorii din Marea Britanie către clinica elveţiană.

Romancierul Pratchett - care însuşi suferă de boala Alzheimer - ajuns la 71 de ani, cedează în faţa unui cocktail de medicamente luat pentru a-şi pune capăt zilelor, notează Daily Mail.

Ecranizarea momentului morţii victimei este o premieră pentru televiziunea britanică. Programul urmează să fie difuzat pe BBC2 în această vară. Gestul postului de televiziune a fost condamnat de activişti, politicieni, medici şi lideri religioşi, care au acuzat televiziunea că este lipsită de etică, că promovează sinuciderea asistată şi eutanasia şi desconsideră sfinţenia vieţii.

"BBC acţionează ca o majoretă în faţa legalizării morţii asistate", a comentat Dr. Peter Saunders, directorul organizaţiei de caritate "Care Not Killing", pentru Daily Mail.

"Este regretabil faptul că moartea unui om va fi afişată pe un ecran. În plus, suntem, îngrijoraţi de faptul că acest documentar nu va fi echilibrat. Având în vedere poziţia lui Sir Terry Pratchett, ne temem este că va arăta toate presupusele beneficii ale morţii asistate, cu foarte puţine mijloace de atac", a mai precizat acesta.

Documentarul, intitulat "Terry Pratchett: Choosing To Die" (Terry Pratchett: A alege moartea), a fost deja filmat. Telespectatorii vor putea vedea cum bărbatul, numit Peter, luptă pentru a face faţă bolii sale, care îl va duce la pierderea mobilităţii şi la dificultăţi de vorbire, înghiţire şi respiraţie, şi vor fi martori la ultimele ore din viaţa sa.

Dignitas este un grup elveţian înfiinţat în anul 1998, specializat în cazuri de sinucidere asistată. Mulţi oameni din ţările în care sinuciderea asistată este ilegală merg la această clinică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite