Ayman al-Zawahiri, de vorbă cu presa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul doi al reţelei Al-Qaida va primi întrebări până la mijlocul lunii ianuarie Al-Qaida a invitat "jurnaliştii şi întreaga lume" să trimită întrebări personajului numărul doi

Numărul doi al reţelei Al-Qaida va primi întrebări până la mijlocul lunii ianuarie

Al-Qaida a invitat "jurnaliştii şi întreaga lume" să trimită întrebări personajului numărul doi al reţelei teroriste, egipteanul Ayman al-Zawahiri. Iniţiativa este inedită, fiind pentru prima oară de la atacurile de la 11 septembrie când organizaţia "propune" un astfel de interviu.

Această invitaţie, intitulată "Întâlnire deschisă cu şeicul Ayman al-Zawahiri", a fost publicată on-line în 16 decembrie de două organizaţii media ale Al-Qaida, Al-Sahab şi Al-Fajr, care au precizat că întrebările trebuie adresate înainte de 16 ianuarie 2008.

"Oricine vrea să îi pună o întrebare trebuie să aibă grijă (ca aceasta) să fie scurtă şi precisă", se spune în anunţ, a cărui autenticitate nu a putut fi verificată. Fiecare instituţie de presă în parte "trebuie să se identifice la sfârşitul întrebării (...), care îi va fi transmisă fără nicio modificare" lui Al-Zawahiri.

"Al-Sahab va difuza răspunsurile şeicului Ayman Zawahiri în măsura în care va fi posibil şi în cel mai scurt timp", conchide anunţul, care este însoţit de poza numărului doi din Al-Qaida. Într-un mesaj audio difuzat în 14 decembrie, egipteanul Zawahiri, considerat un teoretician al reţelei lui Osama bin Laden, a criticat reuniunea de la Annapolis, din luna noiembrie, şi le-a cerut tuturor palestinienilor să respingă orice rezoluţie internaţională în legătură cu diferendul israeliano-arab.

Strategia media, marca Al-Qaida

Anul acesta, Al-Zawahiri a apărut în 16 înregistrări video şi audio, comparativ cu liderul reţelei, Osama bin Laden, care s-a adresat oamenilor prin intermediul a doar patru înregistrări. Zawahiri este perceput în prezent drept cel mai proeminent purtător de cuvânt al grupării.

Departamentul de Stat american oferă o recompensă de 25 milioane de dolari oricui poate oferi informaţii care să ducă la capturarea lui Al-Zawahiri. Numărul mesajelor transmise de Al-Qaida în 2007 a crescut semnificativ, doar Al-Sahab prezentând mai mult de 90 de materiale video, mai mult decât în ultimii trei ani la un loc, potrivit IntelCenter.

Mesajele video prezentate de Al-Qaida au devenit din ce în ce mai sofisticate, în încercarea de a atrage audienţele internaţionale. Materialele video sunt mereu subtitrate în engleză, iar mesajele de anul acesta de la Bin Laden şi Al-Zawahiri, care s-au centrat pe Pakistan şi Afganistan, au fost dublate în limbile locale, urdu şi pashtu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite