„Avocatul în picioarele goale“ calcă pe nervii Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activistul chinez orb Chen Guangcheng ar fi adăpostit de Ambasada Statelor Unite la Beijing, după ce a reuşit să evadeze pe bâjbâite din arestul la domiciliu.

„Dragă domnule premier Wen, am reuşit într-un final să scap. Nu a fost deloc uşor. Pot să dovedesc că toate informaţiile care circulă pe internet despre violenţele prin care am trecut sunt reale" este mărturia video emoţionantă postată de Chen pe YouTube după evadare.

Povestea pare scrisă după un scenariu de Hollywood. Disidentul chinez Chen Guangcheng, deşi complet orb, a reuşit să fugă şi să scape de arestul la domiciliu. Un prieten de-al său, tot disident - Hu Jia -, a explicat, potrivit „The Telegraph", că Chen „se află în cel mai sigur loc din China, adică în ambasada americană".

Oficialii americani refuză să confirme locul în care se găseşte activistul, dar se presupune că acesta se află deja de câteva zile în ambasadă. Se împlineşte exact o săptămână de când Chen (poreclit „Avocatul în picioarele goale") a reuşit să evadeze.

Prin faptul că îi oferă refugiu, SUA riscă un conflict diplomatic de proporţii cu Beijingul, chiar cu câteva zile înainte de vizita în China a secretarului de stat Hillary Clinton şi a secretarului Trezoreriei, Timothy Geithner. Oficialii chinezi sunt furioşi că un disident atât de cunoscut a reuşit să scape de sub nasul lor, notează „The Telegraph".

Desfăşurare de forţe

Regimul a mobilizat forţe impresionante - operaţiuni de securitate de amploare în satul Dongshigu, camere de supraveghere, reflectoare, tehnologie de bruiere a telefoanelor, zeci de gardieni înarmaţi. Toate, pentru a supraveghea un avocat orb, pe soţia sa şi pe mama sa, deja bătrână.

Au existat intimidări la adresa prietenilor şi agresiuni la adresa familiei. Totuşi, Beijingul nu a reuşit însă să-l ţină pe Chen departe de ochii lumii. Acum, povestea sa a făcut înconjurul planetei, chiar dacă în presa chineză nu a apărut nici măcar un rând.

Povestea evadării

Nu sunt cunoscute încă toate detaliile evadării. Chen, care este orb din copilărie, a reuşit cumva să escaladeze zidul din jurul casei sale din satul Dongshigu din provincia Shandong (est) şi să scape de vigilenţa a 100 de paznici. Apoi, a fost condus cu maşina la Beijing de către o altă  activistă - He Peirong. Alţii spun că evadarea a fost bine planificată şi că un gardian sau mai mulţi au fost mituiţi pentru „a închide ochii".

Teamă de alte represalii

He Peirong a fost cea care a declarat că Chen a scăpat de paznici cerându-le să-i aducă un pahar cu apă şi că a sărit zidul fără ajutor. Apoi, a mers pe jos câteva ore pentru a ieşi din sat. După ce a contactat-o pe He, aceasta l-a dus într-un loc sigur.

Cei doi nu au comunicat cu nimeni timp de câteva zile pentru a nu li se putea lua urma. Apoi, Chen a vorbit lumii prin intermediul YouTube. Activistul formulează trei solicitări în mesajul deschis către premier. Prima: torţionarii să fie pedepsiţi conform legii pentru ce au făcut, inclusiv pentru faptul că i-au bătut crunt soţia timp de zece ore.

A doua: guvernul să garanteze securitatea familiei sale, care ar putea fi supusă unor represalii crunte. Şi, în sfârşit, cere pedepsirea corupţilor, citând cazuri de responsabili locali certaţi cu legea.

Se pare că dorinţele nu-i vor fi împlinite. Dacă disidentul e în siguranţă pentru moment, există temeri tot mai mari în ceea ce priveşte familia acestuia.
Ştirea pică prost pentru regim - Partidul Comunist chinez abia a trecut recent printr-o grea lovitură de imagine: scandalul legat de „prinţişorul roşu", Bo Xilai.

Autorităţile chineze vor cere probabil predarea lui Chen pentru a fi preluat în custodie. Dar Washingtonul este conştient că acesta riscă până la 40 de ani de închisoare.

„Din cauza popularităţii lui Chen, Administraţia Obama trebuie să fie ferm de partea lui, altfel riscă să îşi piardă credibilitatea de apărător al libertăţii şi domniei legii", a explicat Bob Fu, preşedinte al unei organizaţii de apărare a drepturilor politice, care a cerut în repetate rânduri eliberarea lui Chen.

„Se caută o soluţie discretă"

Cazul lui Chen Guangcheng aminteşte de cel al astrofizicianului Fang Lizhi, un critic tranşant al guvernului chinez. El a căutat protecţia SUA în 1989, când armata chineză a înăbuşit protestele din Tiananmen.

A petrecut mai mult de un an în Ambasada SUA, înfuriindu-i pe chinezi şi înrăutăţind relaţiile dintre cele două ţări, până când China l-a lăsat să iasă din ţară pe motive medicale. El nu s-a mai întors niciodată în China şi a murit recent, în SUA.

Totuşi, China nu mai este acum o paria internaţională, cum era după fenomenul Tiananmen, atrage atenţia analistul Viv Marsh, de la BBC. „Azi este o putere economică, din ce în ce mai influentă pe scena diplomatică. China caută stabilitate înainte de schimbarea de putere din acest an şi nu vrea publicitate negativă", spune el.

„Americanii, la rândul lor, au adus în mod repetat în discuţie cazul lui Chen, citând drepturile omului. Dar secretarul de stat Hillary Clinton a mai spus şi că drepturile omului nu ar trebui să stea în calea colaborării SUA-China în chestiuni globale", mai spune analistul.

„Aşadar, există presiuni pentru o soluţie discretă. Potrivit prietenilor săi, Chen Guangcheng nu vrea exilul, ci numai protecţie. Arestul său la domiciliu era neoficial. El nu e căutat oficial de autorităţile chineze pentru nicio infracţiune. Dar, dacă americanii îl adăpostesc, ei vor trebui asiguraţi că el şi familia lui vor fi în siguranţă în China înainte de a-l lăsa să iasă din ambasadă", apreciază Viv Marsh, pe pagina web a BBC. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite