Averile "franţuzeşti" ale liderilor africani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefi ai unor state unde foamea este la ea acasă deţin proprietăţi imobiliare fabuloase în capitala Franţei şi pe Coasta de Azur Un raport alcătuit la sfârşitul anului trecut de

Şefi ai unor state unde foamea este la ea acasă deţin proprietăţi imobiliare fabuloase în capitala Franţei şi pe Coasta de Azur

Un raport alcătuit la sfârşitul anului trecut de poliţiştii Oficiului Central pentru Combaterea Delincvenţei Financiare (OCRGDF), cu sediul la Paris, arată, spre exemplu, că preşedintele gabonez Omar Bongo Ondimba sau cel congolez Denis Nguesso şi-au achiziţionat, în luxoase cartiere pariziene ori la Nisa, imobile somptuoase. Nu lipsesc nici parcurile de maşini de milioane de euro.

Cel mai "strângător" din acest punct de vedere s-a dovedit a fi liderul Gabonului, Omar Bongo Ondimba, care deţine nu mai puţin de 33 de apartamente în cele mai elegante arondismente pariziene, "bomboana pe tort" fiind un hotel, achiziţionat în iunie 2007 contra sumei de 19 milioane de euro.

Tranzacţia a fost făcută de o societate civilă imobiliară din Gabon, din care fac parte doi copii ai lui Ondimba, Omar Denis (13 ani) şi Yacine Queenie (16 ani).

Conform procesului-verbal, la Nisa, liderul gabonez mai deţine două apartamente, două case şi o piscină.

Nici Congo nu o duce rău

Ceva mai "discret" s-a dovedit a fi şeful statului congolez, Denis Sassou Nguesso, care "se foloseşte", conform documentului oficial, de Villa Suzette, situată în regiunea pitorească Le Vesinet din apropierea Parisului, trecută pe numele fratelui său.

Dar anchetatorii au înregistrat şi un apartament de nouă camere, în arondismentul 17 din Paris, cumpărat contra sumei de 2,5 milioane de euro de soţia lui Nguesso, Antoinette.

La fel, este menţionată o locuinţă achiziţionată (cu 1,6 milioane de euro) de fiul liderului congolez, Denis Christel, precum şi un mic hotel cu piscină interioară, la Neuilly-sur-Seine, cumpărat cu 3,15 milioane de euro de Julienne, fiica cea mică a familiei Nguesso.

Maşini de lux pentru Guineea

Soţia liderului gabonez, Edith Bongo, figurează în raportul OCRGDF ca proprietară a unui automobil Maybach, în valoare de 424.500 de euro. Foarte bine la acest capitol o duce şi fiul preşedintelui Guineea Ecuatorială, Toedoro Obiang, care deţine trei maşini Bugatti, a câte un milion de euro bucata.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite