Avem Centru de Crize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a inaugurat astăzi Centrul Consular de Crize, structură care asigură activitatea de gestionare şi soluţionare a cererilor de asistenţă consulară în situaţii de crize.

„Am decis crearea Centrului de Crize şi a Punctului de informare pentru a creşte capacitatea MAE de a gestiona crizele consulare, în coordonare cu celelalte instituţii româneşti competente şi cu partenerii noştri din Uniunea Europeană", a declarat Teodor Baconschi la inaugurarea Centrului.

Şeful diplomaţiei române a mai subliniat că înfiinţarea unei structuri specializate a constituit un imperativ pentru a avea un răspuns adecvat fiecărei situaţii în parte, în condiţiile în care în ultimii ani situaţiile de criză consulară s-au înmulţit.

Înmulţirea experienţelor

„Am avut câteva experienţe pe care le-am gestionat bine, cum a fost, de pildă, situaţia din Libia, când, graţie cooperării MAE-MApN, am reuşit să stabilim un pod aerian prin La Valetta şi să evacuăm aproape 800 de cetăţeni români aflaţi în pericol. Nu ne dorim astfel de crize, dar ele sunt oricând posibile şi e vorba nu doar de turbulenţa recentă din spaţiul arab, ci şi de alte zone unde pot să apară fie accidente nucleare, cum a fost cazul după tsunami-ul din Japonia, fie crize umanitare cum a fost cea din Haiti sau crize politice legate de războaie civile sau situaţii revoluţionare care ar putea expune la riscuri majore comunităţile româneşti din diferite state ale lumii", a precizat ministrul de externe, potrivit unui comunicat al MAE.

Personalul Centrului este format, în principal, pe bază de voluntariat, din diplomaţi şi personal MAE şi are în componenţă patru structuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite