Autorul masacrului din Norvegia, la judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul lui Anders Behring Breivik (foto), judecat pentru uciderea, în iulie 2011, a 77 de persoane în Norvegia, a început, ieri, la Tribunalul din Oslo.

Breivik a intrat în sala de judecată adresând publicului format din familii ale victimelor, supravieţuitori şi jurnalişti un salut de extremă dreapta, cu braţul drept întins şi pumnul strâns. „Nu recunosc instanţa pentru că a primit mandatul de la partidele politice din Norvegia care sprijină multiculturalismul", a spus Breivik.

Extremistul, care a admis că este autorul atacurilor, a pledat nevinovat la începerea procesului său pentru „acte de terorism", adăugând că a acţionat în legitimă apărare. Acesta a plâns de emoţie în timp ce în sala de judecată a fost proiectat filmul pe care l-a difuzat în ziua atacurilor.

La 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane detonând o bombă la baza clădirii unde se află sediul premierului. Apoi, deghizat în poliţist, a deschis focul asupra unor tineri laburişti aflaţi într-o tabără de vară pe insula Utoya. Atacul s-a soldat cu 69 de victime.  Breivik a afirmat că atacurile au fost necesare pentru a preveni preluarea controlului Norvegiei de către islamişti. În cadrul procesului urmează să se stabilească dacă autorul masacrului va fi trimis la închisoare sau într-un centru psihiatric. Verdictul este aşteptat în iulie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite