Autorul scandalului Watergate iese la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendarul Bob Woodward de la cotidianul american "Washington Post" îşi încheie voluntar cariera de jurnalist la vârsta de 65 de ani Celebrul jurnalist Bob Woodward, care a făcut cunoscut

Legendarul Bob Woodward de la cotidianul american "Washington Post" îşi încheie voluntar cariera de jurnalist la vârsta de 65 de ani

Celebrul jurnalist Bob Woodward, care a făcut cunoscut scandalul Watergate în 1972, este printre cei 100 de angajaţi de la "Washington Post" care au acceptat o ofertă de pensionare înainte de termen.

Woodward, în vârstă de 65 de ani, ocupă în prezent funcţia de editor coordonator la "Washington Post". Celebritatea sa a început în 1972, pe vremea când era jurnalist de investigaţii.

El şi colegul său, Carl Bernstein, au fost desemnaţi să se ocupe de spargerea din 17 iunie 1972 de la sediul Comitetului Naţional Democrat, dintr-un hotel din Washington DC, numit Watergate.

Investigaţia celor doi, care au lucrat cu editorul Ben Bradlee, a dus la descoperirea unor "trucuri politice murdare", folosite de comitetul electoral al preşedintelui Richard Nixon, care candida pentru al doilea mandat. Cartea lor despre scandalul Watergate, "Toţi oamenii preşedintelui", a devenit bestseller.

A inspirat jurnaliştii de investigaţii

Filmul cu acelaşi nume realizat de Alan Pakula în 1976 după această carte, în care rolul lui Woodward a fost jucat de Robert Redford iar cel al lui Bernstein de Dustin Hoffman, i-a transformat pe cei doi reporteri în adevărate vedete şi a inspirat un val de interes pentru jurnalismul de investigaţii.

Filmul şi cartea au pus în lumină şi unul dintre cele mai celebre mistere din Washington DC: identitatea informatorului secret al lui Woodward, cunoscut drept "Deep Throat", după numele unui popular film pornografic al epocii. Woodward a promis să protejeze identitatea persoanei respective până când aceasta moare sau până când acceptă ca numele să îi fie dezvăluit.

Timp de 30 de ani, numai Woodward, Bernstein şi alte câteva persoane au ştiut cine este informatorul. Familia acestuia a dezvăluit secretul revistei "Vanity Fair", în mai 2005. Este vorba de fostul director asociat la FBI Mark Felt. Woodward i-a confirmat identitatea şi a publicat o carte cu titlul "Omul secret", în care a detaliat legătura sa cu Felt.

Salariu modic

Oferta de pensionare îi asigură lui Woodward un cec în valoare de două salarii anuale. El are un salariu modic, după ce a cerut o reducere, cu câţiva ani în urmă, de la 180.000 de dolari pe an. Încă din anii '90, Woodward şi-a rugat şefii de la ziar să îi reducă salariul la un dolar pe an.

Aceştia au refuzat iniţial, însă ulterior au acceptat reducerea la 10.000 de dolari pe an, în condiţiile scăderii veniturilor din publicitate şi a profitului ziarului.

Bestseller-urile publicate îi asigură însă o viaţă confortabilă lui Woodward. Vechi rezident în cartierul Georgetown din Washington, el lucrează acum la al patrulea dintr-o serie de volume dedicate lui George W. Bush şi războiului din Irak. Celelalte trei volume - "Bush la război", "Planul de atac" şi "Starea de negare" - s-au vândut în milioane de exemplare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite