Autorităţile de la Chişinău, nemulţumite de modificările privind Legea cetăţeniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia guvernului de la Bucureşti de a modifica Legea cetăţeniei, pentru a înlesni procedura de depunere a cererilor de către cetăţenii moldoveni, a enervat autorităţile de peste Prut.

Decizia guvernului de la Bucureşti de a modifica Legea cetăţeniei, pentru a înlesni procedura de depunere a cererilor de către cetăţenii moldoveni, a enervat autorităţile de peste Prut.

Potrivit "Deutsche Welle", puterea comunistă prorusă de la Chişinău intenţionează să riposteze prin trei mecanisme de şantaj.

Publicaţia scrie că administraţia de la Chişinău va face probabil demersuri la Bruxelles, în încercarea de a demonstra că o acordare masivă a cetăţeniei române moldovenilor ar echivala cu un atentat la "statalitatea" Republicii Moldova.

Mai mult, comuniştii vor încerca să-i intimideze pe moldovenii dornici să obţină cetăţenia română, prin impunerea unor măsuri birocratice.

Analiştii politici nu exclud nici posibilitatea ca administraţia de la Chişinău să blocheze noul val de cereri de cetăţenie prin aşa-zisul proces de "sigilare a arhivelor", constând în refuzul de a elibera documente ce atestă originea română a solicitanţilor.

În al treilea rând, există opinii conform cărora un consilier al preşedintelui moldovean Vladimir Voronin ar fi primit misiunea de a conduce o campanie mediatică antiromânească menită să sublinieze "caracterul politic expansionist" al ordonanţei de urgenţă aprobate de Guvernul României. Oficial însă, Chişinăul nu a comentat în vreun fel decizia autorităţilor de la Bucureşti.

Pe de altă parte, Leonard Orban, comisar european, s-a declarat "îngrijorat" în legătură cu scandalul vizelor. Ca fost negociator al României la UE, Leonard Orban a subliniat importanţa acordată în acea vreme problematicii consulare şi funcţionării serviciilor consulare.

"A fost o chestiune foarte importantă în cadrul problematicilor legate de afacerile interne. Deci - dacă există o problemă -, sigur că această problemă e de natură să îngrijoreze Uniunea Europeană", a spus acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite