„Autonomia Ţinutului Secuiesc va spori stabilitatea României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Noua lege fundamentală prevede ca obligaţie constituţională sprijinirea autoconducerilor comunitare, iar una dintre fruntaşele acestei lupte este Consiliul Naţional Secuiesc", a declarat pentru cotidianul „Magyar Nemzet", Zsolt Németh (foto), secretar de stat în Ministerul ungar de Externe.

El şi-a exprimat speranţa că „va deveni limpede că autonomia nu va slăbi stabilitatea României, ci va spori stabilitatea societăţii româneşti şi, pe termen lung, va stimula şi creşterea economică".

Nemeth a subliniat că, la ora actuală, relaţiile cu România sunt bune şi că în multe probleme cele două ţări se situează pe poziţii comune. „Chiar şi din partea partidelor de opoziţie din România sunt din ce în ce mai puţine declaraţii ostile, astfel că nu trebuie să ne preocupe situaţia de după alegeri", a spus secretarul de stat. În acest context, el a apreciat că interesul maghiarimii din Transilvania este ca relaţia echilibrată să se menţină, de aceea este necesară o reprezentare puternică a maghiarimii în Parlamentul român. El şi-a exprimat speranţa ca „măcar la alegerile parlamentare forţele politice să fie suficient de raţionale ca să ajungă la o înţelegere. Ungaria nu doreşte să soluţioneze disputele în locul maghiarilor din Transilvania".

Pe de altă parte, constatând scăderea demografică a maghiarilor de dincolo de graniţe, „aflaţi într-o poziţie de aservire în ţările vecine", Nemeth a subliniat nevoia unei politici naţionale vizând sprijinirea lor. „Dacă n-am face acest lucru, ar însemna că-i lăsăm de izbelişte", a afirmat secretarul de stat. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite