Autoincendierea, protest în lumea arabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe proteste prin autoincendiere s-au înregistrat în Egipt, Algeria şi Mauritania, gesturi ce reamintesc de cel al tânărului tunisian care a declanşat un val de proteste.

Un bărbat s-a autoincendiat, luni, în faţa Adunării Poporului din Cairo. Bărbatul s-a stropit cu benzină şi şi-a dat foc, dar un poliţist care se afla în apropiere a reuşit să-l stingă rapid. Victima a scăpat doar cu arsuri superficiale. Potrivit agenţiei de presă Mena, sinucigaşul în vârstă de 50 de ani este proprietarul unui restaurant la Qantara. El a decis să protesteze dându-şi foc pentru că nu primise cupoane de pâine.

Gest fără conotaţii politice

Guvernul egiptean a reacţionat rapid ca evenimentul să nu ia amploare. La rândul său, preşedintele Senatului, Safouat el-Cherif, a asigurat că este vorba de o chestiune legată strict de sistemul birocratic, fără conotaţii sociale sau politice. În Algeria, un bărbat a murit după ce s-a autoincendiat sâmbătă, alţi trei oameni recurgând la forme de protest asemănătoare. Un bărbat şi-a dat foc în faţa sediului Preşedinţiei şi în Mauritania. Analiştii spun că toate aceste evenimente au ca model Tunisia.

Protestele violente din această ţară, care l-au  pus pe fugă pe dictatorul Zine Ben Ali, au început după ce un tânăr licenţiat s-a autoincendiat la 17 decembrie pentru că nu a fost lăsat să câştige un ban vânzând legume pe stradă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite