Austria se află încă sub şocul Fritzl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii se tem că patria lui Mozart, a valsului vienez şi a peisajelor mirifice din Alpi se va transforma în "Ţara Pivniţelor", din cauza unui monstru uman Monstruosul caz de

Locuitorii se tem că patria lui Mozart, a valsului vienez şi a peisajelor mirifice din Alpi se va transforma în "Ţara Pivniţelor", din cauza unui monstru uman

Monstruosul caz de sechestrare şi incest din Amstetten riscă să lezeze imaginea Austriei, deja afectată în urma dezvălurilor din 2006 privitoare la lunga detenţie la care tânăra Natascha Kampusch a fost supusă de către un dezechilibrat mintal.

Josef Fritzl, în vârstă de 73 de ani, şi-a sechestrat şi violat fiica timp de 24 de ani într-un adăpost antiatomic din subsolul locuinţei sale, din Amstetten, un orăşel liniştit şi pitoresc. Bărbatul a avut şapte copii cu fiica sa, dintre care unul a murit la scurt timp de la naştere, iar trei au stat alături de mama lor, fără să vadă până acum lumina soarelui.

Povestea a ieşit la iveală după ce fiica cea mare, Kerstin (19 ani), a ajuns în stare critică la spital, iar medicii au dorit să o vadă pe mama ei. Ancheta a scos la iveală o personalitate diabolică şi meticuloasă, bărbatul ameninţându-şi victimele cu gazarea dacă vor încerca să i se opună sau să fugă.

Blamarea indiferenţei

Întâmplarea a provocat indignarea austriecilor, dar şi întrebări legate de indiferenţa vecinilor şi de rolul soţiei suspectului. Câţiva vecini şi foşti chiriaşi au declarat presei că aveau impresia că se petrece ceva straniu în acea casă, dar nu şi-au pus niciodată problema să se adreseze autorităţilor.

Experţii care au participat la numeroasele dezbateri declanşate de acest caz au criticat dur lipsa de interes a austriecilor faţă de ceea ce se întâmplă în jurul lor, unica lor preocupare părând a consta în "păstrarea liniştii şi a ordinii". O serie de psihologi au pus la îndoială faptul că soţia lui Fritzl nu a ştiut nimic şi au emis ipoteza că bărbatul ar fi avut un complice, în condiţiile în care lipsea destul de mult de acasă, pentru a-şi petrece concediul în locuri exotice.

Măsuri ineficiente

De neînţeles este şi atitudinea autorităţilor, care nu au depus prea mult zel pentru a o căuta pe Elisabeth "care a fugit de acasă". În plus, lui Josef Fritzl i s-a permis să adopte trei copii, deşi fusese condamnat la 18 luni de închisoare pentru viol.

Conform legii în vigoare, astfel de pedepse se şterg după 10 ani, motiv pentru care, în momentul adopţiilor, cazierul lui era alb. Se pare că autorităţile de la Viena nu au învăţat prea multe din acest caz, ministrul justiţiei declarând că termenul de ştergere a faptelor din cazier ar putea fi dublat. Or, Fritzl şi-a adoptat primul copil la 23 de ani după ieşirea din închisoare.

Refacerea imaginii

Cancelarul Alfred Gusenbauer a încercat să minimalizeze efectul cazului asupra imaginii Austriei pe plan internaţional. Şi preşedintele Heinz Fischer a ţinut să precizeze că peste tot în lume pot avea loc astfel de incidente. Karin Cwrtila, de la Asociaţia austriacă de marketing, a recunoscut că povestea va rămâne în memoria oamenilor, dar a precizat că Jack Spintecătorul nu a produs prea multe daune Londrei.

Experţii în marketing au păreri împărţite în ceea ce priveşte impactul pe care scandalul îl va avea asupra vizitatorilor din perioada Campionatului European de fotbal. Unii consideră că întrecerea va fi un prilej oportun pentru ca Austria să-şi refacă rapid imaginea, în timp ce alţii se tem că mulţi oameni vor pleca din ţară cu o impresie mai puţin idilică. De altfel, mai mulţi cetăţeni germani care se întoarceau acasă prin Austria au făcut, din curiozitate, un scurt popas la Amstetten, motiv de supărare pentru primar şi pentru locuitorii orăşelului.

Mai multe întrebări decât răspunsuri

Şi presa austriacă, şi cea internaţională au încercat să caute un răspuns la ceea ce s-a petrecut în Amstetten. Mai multe publicaţii din Germania au făcut o paralelă de ordin psihologic între aceste cazuri şi tendinţa austriecilor de a se considera victime ale regimului nazist, uitând că l-au primit pe Hitler cu braţele deschise.

Unele cercuri din Austria au împărtăşit acest punct de vedere. Scriitorul Josef Haslinger a precizat că austriecii şi-au făcut un obicei din a ascunde lucrurile care nu le plac "sub covor", efectul fiind cel văzut de toată lumea. Şi publicaţia poloneză "Dziennik" se întreabă cum de este posibil ca "asemenea bestii" să apară într-o ţară atât de civilizată ca Austria.

Elveţienii de la "Tagesanzeiger" consideră că răspunsul se află în caracterul conservator al societăţii rurale austriece, unde expresii precum "societate civilă sau responsabilitate civică sunt încă străine". Cotidianul austriac "Die Presse" este deranjat de atenţia exagerată acordată cazului Fritzl, reamintind de cel al sectei din Texas, căruia i s-au alocat spaţii mult mai mici în mass-media internaţionale, deşi este "la fel de şocant".

Alte publicaţii austriece se întreabă retoric ce s-a întâmplat de s-a ajuns într-o situaţie altădată de neimaginat pentru o ţară cu o imagine idilică. "Il Messaggero" doreşte să ştie unde au fost oamenii din jur, care ar fi trebuit să simtă că ceva este în neregulă în acea casă.

Natascha Kampusch: "Vreau să ajut această familie!"

Cea care pare să fi înţeles cel mai bine drama prin care trec Elisabeth şi copiii rezultaţi în urma legăturii incestuoase cu tatăl ei a fost Natascha Kampusch, tânăra, acum în vârstă de 20 de ani, care a fost sechestrată timp de opt ani într-o pivniţă a unei case de la periferia Vienei.

Natascha a anunţat deja că donează copiilor lui Elisabeth suma de 25.000 de euro şi a lansat, totodată, un apel pentru organizarea unei vaste campanii de strângere de fonduri destinate victimelor "monstrului" Josef Fritzl. Cei 25.000 de euro reprezintă o parte din suma pe care Natascha a câştigat-o în urma interviurilor acordate după ce a reuşit să se elibereze din pivniţa în care a ţinut-o prizonieră Wolfang Priklopil.

Ea şi-a manifestat dorinţa de a o cunoaşte personal pe Elisabeth Fritzl (precum şi pe copiii acesteia), spunând că înţelege foarte bine drama izolării şi a umilinţelor repetate prin care a trecut. Cazul Nataschei Kampusch a impresionat opinia publică din întreaga lume.

În ziua de 23 august 2006, ziarele şi televiziunile din Austria au relatat povestea incredibilă a adolescentei care a reuşit să se elibereze după opt ani de detenţie. Natascha a fost răpită pe doi martie 1998, pe când avea numai 10 ani, de către austriacul de origine cehă Wolfgang Priklopil, care s-a sinucis în seara în care ea a fugit. Deşi au trecut aproape doi ani de când a scăpat de coşmarul detenţiei, Natascha mărturiseşte chiar şi azi că nu poate uita niciun moment anii petrecuţi în pivniţă.

Alte atrocităţi care au îngrozit lumea

Mama care şi-a ucis opt copii, în Germania

Cazul Sabinei Hilschinz, o asistentă din fosta regiune comunistă a Germaniei, care şi-a ucis opt dintre copii şi i-a îngropat pe unii din ei în ghivece de flori sau găleţi, a cutremurat de asemenea lumea întreagă. Un tribunal din Frankfurt a decis, în 2006, că nu există motive pentru a crede că femeia nu era în deplinătatea facultăţilor mintale atunci când a săvârşit crimele.

Orfelinatul groazei din Marea Britanie

Cel puţin 160 de copii au ajuns în baia de tortură a orfelinatului Haut de la Garenne, unde au fost maltrataţi şi abuzaţi sexual. Cazul, care se află sub anchetă, ar putea fi cel mai mare scandal privind abuzurile împotriva copiilor din istoria Marii Britanii.

Autorităţile au confirmat că un fost politician local se numără printre cei acuzaţi de abuzuri împotriva copiilor din această instituţie a ororilor. S-a descoperit scheletul unei fete sub podeaua unui hol din clădire, iar detectivii sunt de părere că alte cadavre ar mai putea fi găsite în orfelinatul groazei.

Afacerea Dutroux din Belgia

Procesul lui Marc Dutroux (foto), supranumit în Belgia procesul secolului, a şocat opinia publică mondială. Acest bărbat (născut în 1956) a fost găsit vinovat de a se fi aflat în fruntea unei bande de criminali care a răpit şi violat şase fete, dintre care patru au fost ucise. Toate victimele au fost ţinute sechestrate într-o pivniţă special amenajată. Cadavrele au fost descoperite în vara lui 1996 în grădina unei case ce aparţinea lui Dutroux, situată într-una din suburbiile oraşului Charleroi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite