Austria: România reafirmă ataşamentul faţă de securitatea nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a reafirmat, miercuri, la Viena, necesitatea menţinerii unui nivel înalt al siguranţei şi securităţii nucleare la nivelul statelor membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

În discursul rostit în plenul celei de-a 54-a Conferinţe Generale a AIEA, ambasadorul României la organizaţiile internaţionale de la Viena, Cornel Feruţă, a subliniat importanţa consolidării cooperării tehnice între România şi AIEA.

"România a căutat să exploreze şi să evalueze noi căi de menţinere a energiei nucleare ca opţiune semnificativă pentru a răspunde nevoilor sale energetice, dar şi obiectivelor de protecţie a mediului. În pofida impactului crizei globale, pentru asigurarea unui mix de surse de energie, prin folosirea energiei nucleare, autorităţile au continuat programele de dezvoltare a Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă şi acţionează pentru atragerea de noi investitori, iar pentru aceasta ia în calcul diverse alternative, inclusiv reducerea participării statului la asemenea proiecte. Extinderea Programului Nuclear al României va acoperi următorul deceniu, iar strategia pe termen mediu şi lung de economisire a combustibilor nucleari şi depozitarea deşeurilor este una din ţinte, iar în acest sens există un proiect de construire a unor facilităţi de depozitare a deşeurilor radioactive generate de Centrala de la Cernavodă', a spus ambasadorul român.

România va continua să implementeze şi să extindă facilităţile sale nucleare din domeniul medical, pentru diagnosticarea şi tratarea precoce a cancerului, iar aceasta va rămâne o prioritate majoră, notează Agerpres.

"România intenţionează să creeze un Centru Regional de Excelenţă în domeniul nuclear, ca centru integrat de pregătire, atât pentru specialiştii români în domeniul nuclear, cât şi pentru cei străini", a spus Cornel Feruţă.

Ambasadorul român a subliniat, pe de altă parte, că "România va continua să-şi indeplinească obligaţiile care derivă din Tratatul de Neproliferare Nucleară, şi va sprijini activ dezarmarea, şi dreptul folosirii în scopuri paşnice a tehnologiilor nucleare".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite