Austria, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria au semnat un acord privind securitatea rutieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austria, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria au semnat un acord care îi va obliga pe şoferii din cele patru ţări să plătească amenzile pentru eventualele încălcări ale codului rutier indiferent de statul în care comit delictul, transmite AFP.

Textul a fost încheiat între miniştrii de interne din cele patru ţări, în cadrul unei conferinţe de două zile la Matrahaza (la 95 de km nord-est de Budapesta), care se desfăşoară în cadrul 'Forumului Salzbourg' şi care se încheie vineri.

"Începînd de anul viitor, autorităţile locale se vor ocupa de plata amenzilor de către şoferii austrieci, bulgari, croaţi şi ungari", a precizat ministrul ungar de interne Sandor Pinter, după semnarea acordului.

"Obiectivul Uniunii Europene este zero morţi pe şosele pînă în 2050, iar acordul semnat astăzi face posibil schimbul de informaţii privind amenzile şi plăţile lor", a adăugat el.

Ministrul a dat exemplul unui ungur sancţionat pentru exces de viteză în Austria, care va fi nevoit să-şi plătească amenda în Austria. Acest principiu va fi valabil pentru orice amendă mai mare de 50 de euro.

Conferinţa, la care au mai participat premierul sîrb Ivica Dacic şi comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom, este centrată pe chestiunea imigraţiei clandestine.

"Statele pot lupta împotriva criminalităţii, corupţiei, imigraţiei clandestine şi traficului ilegal numai dacă acţionează împreună", a spus Ivica Dacic, precizînd că este în pregătire o reuniune între Budapesta, Viena şi Belgrad.

În cadrul unei reuniuni bilaterale, Ungaria şi Croaţia au semnat un acord privind crearea unui nou centru de coordonare fluvială împotriva criminalităţii, care va avea sediul la Mohacs (sudul Ungariei, în apropierea frontierei cu Serbia şi Croaţia).

Centrul va fi un punct de control ungaro-croat comun, la care Budapesta şi Zagreb aşteaptă o viitoare aderare a Serbiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite