Australia vrea să plece pe furiş din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul australian, John Howard, pregăteşte în secret retragerea trupelor din Irak, până cel mai târziu în februarie 2008 Dezvăluirile despre intenţiile prim- ministrului, de a

Premierul australian, John Howard, pregăteşte în secret retragerea trupelor din Irak, până cel mai târziu în februarie 2008

Dezvăluirile despre intenţiile prim- ministrului, de a aduce acasă soldaţii australieni din Irak, au fost făcute de un militar cu rang înalt, care a declarat că este vorba de "unul dintre cele mai bine păzite secrete guvernamentale". Nici autorităţile australiene, nici preşedintele George W. Bush nu ar fi la curent cu proiectul.

Potrivit înaltului oficial militar, la începutul anului viitor, John Howard intenţionează să-şi retragă soldaţii din Irak, vizaţi fiind în primul rând cei cantonaţi în sudul ţării. Această decizie contrazice poziţia oficială a guvernului de la Canberra, care a declarat în repetate rânduri că trupele australiene vor rămâne în Irak, alături de cele americane, "cât timp va fi nevoie". Mai mult, săptămâna trecută, Howard a spus că nu există niciun calendar al revenirii militarilor acasă şi că acest lucru se va întâmpla "în funcţie de evenimente şi circumstanţe, şi nu la un moment anume". Prin această nouă mişcare politică, premierul australian intenţionează să o ia cu un pas înaintea lui Kevin Rudd, liderul opoziţiei, care a promis că, dacă va fi ales în scrutinul de la sfârşitul acestui an, va dispune retragerea imediată a trupelor australiene "din acest război impopular".

Avioane şi nave, pe lista retragerii

În cadrul Operaţiunii Catalyst, Australia are 1.575 de soldaţi, marinari şi piloţi detaşaţi în Irak. Proiectul de retragere îi vizează în primul rând pe cei 515 soldaţi aflaţi în regiunea sudică Dhi Qar. Urmează trei avioane de mare capacitate C-130, cu un personal de 155 de militari. De pe listă mai fac parte navele HMAS Anzac, ce patrulează în Golful Persic, cu 150 de marinari la bord, şi RAAF P-3C Orions, cu 170 de marinari la bord ce îndeplineşte, de asemenea, misiuni de patrulare. Cei 110 soldaţi australieni care fac parte din dispozitivul de siguranţă al ambasadei australiene din Bagdad rămân, conform planului, la posturi. Înaltul oficial militar australian care, din motive de securitate, a ţinut să-şi păstreze anonimatul, a mai spus că John Howard nu va lua decizia finală decât după ce David Petraeus, generalul american însărcinat cu operaţiunile din Irak, îi va întâlni pe congresmenii americani, la mijlocul lunii septembrie. La rândul său, premierul australian a dezminţit orice informaţie referitoare la acest plan. "Este atât de secret, că nici eu nu am aflat nimic despre el", a ţinut el să precizeze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite