Australia se va retrage din Afganistan în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australia îşi va retrage majoritatea militarilor săi din Afganistan în 2013, cu un an mai devreme decât calendarul fixat de NATO pentru plecarea forţelor coaliţiei internaţionale, a anunţat marţi premierul australian Julia Gillard, citată de AFP.

După moartea a 32 de militari din 2001, Australia a asigurat în numeroase reprize că va respecta calendarul de retragere complet fixat de NATO pentru sfârşitul lui 2014 şi îşi va menţine cei 1.500 de militari în ţară până la această dată.

Gillard va detalia intenţiile australiene la summitul NATO de la Chicago luna viitoare.

"De acum am încredere în faptul că (summitul de la) Chicago va recunoaşte jumătatea lui 2013 ca pe un punct de reper în strategia internaţională" în Afganistan, a declarat ea într-un discurs la Institutul australian de politică strategică la Sydney.

Această perioadă este "un punct de reper crucial pentru forţele internaţionale care vor putea trece la un rol de susţinere în Afganistan", a declarat ea.

Retragerea va începe imediat ce preşedintele afgan Hamid Karzai va da undă verde pentru transferul de securitate către forţele naţionale în provincia Uruzgan (sud), unde staţionează majoritatea soldaţilor australienie, a precizat ea.

Decizia preşedintelui Karzai este aşteptată "în lunile următoare". Retragerea ar urma să dureze între 12 şi 18 luni, potrivit lui Gillard.

Forţa NATO în Afganistan (ISAF), prezentă în ţară de la sfârşitul lui 2001, trebuie să transfere responsabilitatea securităţii autorităţilor naţionale înainte de plecarea trupelor străine din ţară, la sfârşitul lui 2014.

Această retragere este calificată drept prematură de numeroşi observatori din cauza lipsei de pregătire a forţelor de securitate afgane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite