Australia recunoaşte: miza prezenţei sale militare în Irak este petrolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australia a recunoscut, pentru prima dată, că una dintre mizele implicării sale militare în Irak este securizarea aprovizionării cu petrol, potrivit unui raport redactat de Ministerul

Australia a recunoscut, pentru prima dată, că una dintre mizele implicării sale militare în Irak este securizarea aprovizionării cu petrol, potrivit unui raport redactat de Ministerul Apărării. "Actualizarea strategiei noastre de apărare defineşte o serie de priorităţi pentru apărarea şi securitatea Australiei, iar asigurarea resurselor este una dintre acestea", a declarat şi ministrul apărării, Brendan Nelson, pentru postul australian de televiziune ABC. "În mod clar, Orientul Mijlociu, şi nu doar Irakul, ci întreaga regiune, este un important furnizor de energie, în special de petrol, pentru restul lumii", a precizat acesta, subliniind că "orice retragere prematură din Irak trebuie să facă obiectul unei analize". Printre celelalte motive invocate de Nelson se numără şi violenţele interconfesionale dintre sunniţi şi şiiţi. "Pentru toate aceste motive, dintre care unul este securitatea energetică, este foarte important ca Australia să fie conştientă că este în interesul nostru să ne asigurăm că Orientul Mijlociu, în special Irakul, se va afla într-o situaţie de securitate durabilă după retragerea noastră", a subliniat Nelson.

El a confirmat că militarii australieni vor rămâne în Irak cât va fi necesar, iar perspectiva alegerilor legislative de la sfârşitul anului nu va influenţa această decizie. Imediat, premierul John Howard a replicat: nu ne aflăm acolo din cauza petrolului şi nu ne-am dus din cauza petrolului. Nu rămânem din cauza petroului". Australia, stat al cărui prim-ministru conservator este un aliat fidel al preşedintelui american George W. Bush, a participat la invadarea Irakului în martie 2003. Circa 1.575 de militari austalieni sunt în continuare mobilizaţi în Irak. Presa scria la începutul lunii că premierul Howard plănuieşte, în secret, să înceapă să retragă trupele australiene din Irak în februarie 2008.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite