Australia ar putea renunţa la regină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul premier Kevin Rudd, un republican convins, a promis organizarea unui nou referendum. Accederea la putere a laburiştilor, a căror platformă electorală prevede renunţarea la monarhie,

Noul premier Kevin Rudd, un republican convins, a promis organizarea unui nou referendum.

Accederea la putere a laburiştilor, a căror platformă electorală prevede renunţarea la monarhie, deschide drumul pentru organizarea unui nou referendum pe această temă în Australia. Şansele de succes ale republicanilor sunt amplificate de faptul că noul lider al opoziţiei ar putea fi şi el un antimonarhist declarat.


Australia este monarhie constituţională şi parte a Commonwealth-ului din 1952. Sentimentele antimonarhiste s-au făcut simţite din 1991, când laburiştii au devenit primul partid care şi-a inclus în platforma electorală transformarea ţării în republică. Fostul premier John Howard, un monarhist declarat, a organizat un referendum în 1999 ale cărui rezultate au favorizat păstrarea reginei, în ciuda sondajelor de opinie anterioare ce indicau că două treimi din populaţie ar dori o republică.

Criticii premierului au spus că referendumul a fost "aranjat" deoarece alegătorilor li s-a oferit numai posibilitatea unui preşedinte ales prin vot parlamentar.

Noul premier laburist, Kevin Rudd, promite acum un nou referendum care va oferi posibilitatea alegerii şefului statului printr-un vot mai larg. "Vom consulta din nou poporul. Nu am fixat încă un termen, dar cred că nu va fi mult până când vom avea un australian drept şef de stat", a declarat Rudd în timpul campaniei electorale. Observatorii politici afirmă că referendumul ar putea avea loc în 2010, odată cu următoarele alegeri generale.

Probabilitatea ca Australia să devină republică este amplificată şi de faptul că un cunoscut republican, Malcolm Turnbull, cel mai bogat parlamentar australian, fost avocat şi om de afaceri, are mari şanse să fie ales drept lider al opoziţiei.

Palatul Buckingham spune că soluţia nu poate fi găsită decât la urne. "Viitorul monarhiei în Australia depinde numai de poporul australian şi trebuie decis prin mijloace democratice şi constituţionale", a declarat Regina Elisabeta a II-a, în timpul unei vizite în 2000. Laburiştii au câştigat alegerile obţinând 53% din voturi, comparativ cu 47% ce au revenit partidului conservator.

Ultimul sondaj de opinie privind renunţarea la monarhie, realizat pentru cotidianul "The Australian" în ianuarie 2007, arată că 45% dintre australieni sunt în favoarea republicii, 36% doresc păstrarea reginei, iar 19% sunt indiferenţi.

Elisabeta a II-a şi-ar putea pierde suveranitatea asupra Australiei după venirea la putere a laburistului Kevin Rudd (medalion)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite