Australia, la începutul unei noi ere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Noul guvern laburist, care a depus jurământul ieri la Canberra, semnalează schimbări radicale de politică externă, ce ar putea influenţa jocul puterilor în regiune . Australia, o ţară

>> Noul guvern laburist, care a depus jurământul ieri la Canberra, semnalează schimbări radicale de politică externă, ce ar putea influenţa jocul puterilor în regiune .

Australia, o ţară în general "uitată de lume", a beneficiat ieri de o rară mediatizare în presa internaţională. Învestirea în funcţie a noului cabinet laburist, după 11 ani de guvernare conservatoare, nu a trecut neobservată, mai ales că a fost urmată, la numai câteva ore, de semnarea istorică a protocolului Kyoto.

Noul guvern laburist al lui Kevin Rudd mai pregăteşte o măsură, care reflectă momentul de cotitură
în politica externă: retragerea trupelor combatante din Irak.

La numai câteva ore după depunerea jurământului în calitate de al 26-lea premier al Australiei, Kevin Rudd a ratificat protocolul Kyoto. Gestul este o întoarcere la 180 de grade faţă de politica de lungă durată a predecesorului său John Howard şi izolează SUA, care rămân astfel singura economie majoră ce boicotează pactul. Nu este singura schimbare avută în vedere de noua putere de la Canberra.

Rudd a promis retragerea trupelor combatante din Irak, o mişcare ce indică schimbarea de atitudine faţă de SUA şi faptul că George W. Bush şi-a pierdut ultimul aliat în invazia Irakului. Rudd este decis să aducă acasă, în prima jumătate a anului 2008, cei 550 de soldaţi combatanţi pe care Australia îi are în Irak. El a avertizat opoziţia să nu încerce să blocheze această decizie în parlament. Rudd a spus că se va întâlni cu ambasadorul american în Australia, Robert McCallum, pentru a discuta retragerea.

"Cea mai mare eroare"

Australia lui John Howard a fost un suporter al invaziei Irakului, condusă de SUA, şi a făcut angajamente privind menţinerea trupelor. Majoritatea soldaţilor australieni sunt în sudul Irakului şi se ocupă de securitate şi de antrenarea forţelor irakiene.

Preşedintele american George Bush a avertizat că retragerea din Irak ar încuraja militanţii. Rudd a descris însă decizia de a participa la războiul din Irak drept "cea mai mare eroare a politicii externe şi de securitate naţională a Australiei de la războiul din Vietnam". Până la victoria în alegeri a lui Rudd, SUA considerau Australia un aliat major în Irak - deşi datorită numărului mic de soldaţi dispuşi, importanţa sa era mai mult simbolică.

Oameni noi în cabinetul Kevin Rudd

Guvernul laburist de centru-stânga al lui Rudd aduce un număr consistent de oameni noi la putere. Julia Gillard va fi prima femeie premier adjunct, iar australienii vor avea pentru prima dată un ministru care se declară homosexual, în persoana lui Penny Wong, responsabilă cu schimbările de climă. Ea este totodată şi primul-ministru australian de origine asiatică.

Cabinetul mai include un fost star rock, Peter Garrett - membru al trupei "Midnight Oil", care a avut un hit internaţional cu piesa "Beds are burning". Garrett este ministru al mediului. Economia, educaţia şi mediul sunt domeniile prioritare ale lui Kevin Rudd. Pe plan intern, el a anunţat că va renunţa la regulile impuse pe piaţa muncii de fostul premier John Howard.

Întoarcere de situaţie pentru America

Accederea unui bun cunoscător al Chinei în funcţia de premier al Australiei este un indiciu privind noua geometrie strategică în Asia-Pacific

Cum influenţa diplomatică a Chinei creşte odată cu succesul economic, ţările din regiune trebuie să ţină seama de acest lucru. Cu numai câteva luni în urmă, China a întrecut Japonia, devenind cel mai mare partener comercial al Australiei. Astfel, principalul partener economic al Australiei nu mai este un aliat al SUA, ci, din contră, un rival al acestora.

Kevin Rudd nu a fost ales premier pentru că vorbeşte mandarina, dar, având în vedere puterea regională a Chinei şi apetitul său pentru resursele australiene, mulţi au privit experienţa lui Rudd în domeniul Chinei drept un lucru pozitiv.

SUA vor trebui să facă faţă politicii concentrate şi subtile a Beijingului în regiunea Asia-Pacific. Recentul summit al APEC (Asociaţia de cooperare economică Asia-Pacific), desfăşurat în septembrie la Sydney, a fost ilustrativ. Australienii au râs de greşelile preşedintelui Bush, care se credea la summitul OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi care a vorbit de soldaţii "austrieci" din Irak.

Prestaţia sa a contrastat cu "turul de forţă" diplomatic al preşedintelui chinez Hu Jintao, care a stat în Australia o săptămână, a încheiat un contract major în domeniul energiei şi a făcut cadou doi urşi panda uriaşi grădinii zoologice din Adelaide.

În ultimii ani, "păcatele" Americii în Irak au ascuns defectele politicii externe a Chinei. Beijingul a ajutat
în negocierile privind problema nucleară a Coreei de Nord, dar nu şi-a asumat încă noile responsabilităţi globale ale unei mari puteri. China persistă în a apăra regimuri precum cel din Burma şi s-a angrenat într‑un război distructiv şi inutil cu Taiwanul pentru recunoaşterea diplomatică.

Suportul militar australian nu mai este nelimitat

Istoric vorbind, Australia a fost întotdeauna cel mai apropiat aliat al Washingtonului - singura ţară care a luptat alături de SUA în toate conflictele majore ale ultimului secol. Noul guvern va continua alianţa. Chiar dacă Rudd a promis retragerea trupelor de luptă din Irak, el va menţine trupele în Afganistan.

"Totuşi, suportul australian pentru operaţiunile militare americane nu va mai fi nelimitat", după cum scrie Michael Fullilove, corespondentul cotidianului "Los Angeles Times" în Australia. "Dacă Bush s‑ar întoarce înapoi la politica externă în forţă a primului său mandat şi ar iniţia o nouă operaţiune militară unilaterală fără largă susţinere internaţională, Canberra ar putea fi mai puţin dornică să i se alăture. Australia va rămâne un aliat al Americii, dar s-ar putea să nu mai fie un bun refugiu pentru cei care încalcă legea", scrie el.

"Ţara de dedesubt", ignorată de presă

Australia este, poate pe nedrept, ignorată de presa internaţională. Acest lucru poate fi pus pe seama faptului că este o ţară paşnică, stabilă şi fără mari conflicte. Nu are lovituri de stat, nu pescuieşte peste măsură, nu are dictatori, nu cultivă coca sau canabis în cantităţi provocatoare şi nu îşi "arată muşchii" ostentativ pe plan internaţional.

În plus, "ţara de dedesubt", cum o numesc englezii şi americanii, este poate ignorată pentru că este departe şi aproape în întregime pustie. Chiar dacă Australia este mare ca suprafaţă, este mică după numărul de locuitori, iar locul ei în economia mondială este, în consecinţă, marginal.

Suprafaţa de 7,6 milioane de km pătraţi este, în proporţie de circa 90%, nelocuită, numărul australienilor fiind de circa 21 de milioane, potrivit estimărilor pe 2007, comparabil cu cel al românilor. Cele mai multe ocazii de mediatizare a Australiei sunt legate de fauna şi flora specifice.

Kevin Rudd a preluat puterea

Guvernatorul general al Australiei, Michael Jeffrey, l-a învestit oficial în funcţie pe Kevin Rudd, ieri, în cadrul unei ceremonii de două ore ce a avut loc la reşedinţa viceregală de la Yarralumla, lângă Canberra. Jeffrey este, oficial, reprezentantul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care este şi suverana Australiei.

Născut în Queensland, în 1957, Kevin Rudd este primul premier australian născut după cel de-al Doilea Război Mondial. Este licenţiat al Universităţii Naţionale Australiene, în limba şi cultura chineză şi vorbeşte fluent mandarina.

Diplomat de carieră, el a lucrat în Ministerul de Externe al Australiei între 1981-1988, fiind numit la ambasadele din Stockholm (Suedia) şi Beijing (China). Ulterior, Rudd a intrat în politică, devenind parlamentar din 1998. El a ocupat mai multe posturi în cabinetul laburist din umbră şi a devenit liderul Opoziţiei în decembrie 2006.

Familia lui Rudd este diferită de cea a predecesorului său, John Howard. Soţia lui Rudd, Therese Rein, împreună cu care are trei copii, este o milionară care a ajuns la acest statut prin forţe proprii. Chiar dacă a devenit prima doamnă, ea intenţionează să continue să îşi conducă afacerea la scară globală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite