Austeritatea doboară guverne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul olandez şi-a prezentat demisia, iar în Cehia, coaliţia de guvernare s-a destrămat în condiţiile unui val de proteste.

Premierul olandez, Mark Rutte, a prezentat ieri reginei Beatrix demisia guvernului său minoritar de centru-dreapta după eşecul negocierilor privind reducerea deficitului public cu PVV, aliatul său din Parlament, partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders, a anunţat ieri agenţia de presă olandeză ANP. 

Premierul anunţase încă de sâmbătă că organizarea de alegeri legislative anticipate pare „de neevitat", după eşecul negocierilor privind reducerea deficitului public. Negocierile între coaliţia guvernamentală de centru-dreapta şi aliatul său din Parlament, Partidul Libertăţii (de extremă dreaptă şi anti-UE, PVV) al lui Geert Wilders, ar fi trebuit să ducă la un acord pentru a economisi 16 miliarde de euro în scopul reducerii deficitului public al Olandei.
Economia Olandei este una dintre cele mai puternice din Europa, dar tăierile de cheltuieli sunt necesare pentru atingerea ţintei de deficit de maximum 3% impusă de Uniunea Europeană.

Geert Wilders a spus că pachetul de măsuri de austeritate „va prejudicia creşterea economică" şi va afecta sever puterea de cumpărare a multor oameni. El a spus că Bruxelles-ul vrea să confişte economia construită de cei bătrâni.

Proteste ce amintesc de 1989

În Cehia, liderii celor trei partide care formează coaliţia guvernamentală de centru-dreapta au convenit duminică seara să pună capăt coaliţiei în actuala ei formă, începând de vinerea viitoare şi să caute un nou acord de coaliţie.

„Preşedinţii Partidului Democratic Civic (ODS), partidului TOP 09 (dreapta) şi partidului de centru Afaceri Publice (VV) le vor propune partidelor lor retragerea acordului de coaliţie începând din 27 aprilie", a declarat premierul Petr Necas. După plecarea din VV a vicepremierului Karolina Peake, care a decis să-şi creeze propria platformă politică, coaliţia caută o majoritate simplă. Premierul Necas i-a dat termen lui Peake până luni pentru a asigura un sprijin stabil Guvernului, indicând că în caz contrar singura soluţie o reprezintă organizarea de alegeri anticipate, în iunie.

Aceste probleme politice vin pe fondul protestelor antiausteritate.  Guvernul a anunţat creşteri de taxe şi tăieri de cheltuieli în valoare de 57 de miliarde de euro, necesare pentru a atinge ţinta de deficit de 3% impusă de UE.  Sâmbătă, circa 90.000 de persoane au manifestat la Praga, potrivit poliţiei, împotriva acestui program. Organizatorii au spus că cifra a fost de 120.000 şi că a fost cel mai mare protest organizat în Cehia de la căderea comunismului, în 1989. La fel ca în 1989, manifestanţii şi-au zăngănit cheile, în semn că  guvernul ar trebui să închidă uşa şi să plece. Potrivit sindicatelor, măsurile ar costa salariatul mediu din Cehia 11.230 de coroane pe an, în condiţiile în care salariul mediu brut în această ţară este de 26.067 de coroane (1.400 de dolari) pe lună.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite