August, lună neagră pentru avioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de accidente aviatice, soldate cu sute de victime şi răniţi, readuce în actualitate problema stringentă a siguranţei zborurilor La doar patru zile de la catastrofa aeriană de la

O serie de accidente aviatice, soldate cu sute de victime şi răniţi, readuce în actualitate problema stringentă a siguranţei zborurilor

La doar patru zile de la catastrofa aeriană de la Madrid, în care au murit 154 de pasageri, un alt avion, cu 90 de persoane la bord, s-a prăbuşit în Kîrgîzstan.

Un bilanţ oficial arată că cel puţin 65 de persoane, între care 41 de iranieni, şi-au pierdut viaţa duminică seară, în teribilul accident în care a fost implicat un avion Boeing 737.

Avionul se îndrepta spre Teheran şi a luat foc la puţin timp după decolarea de pe aeroportul din Bişkek, capitala Kîrgîzstanului. Printre victime se află şi zece adolescenţi, membri ai unei echipe de baschet.

Doi canadieni, trei kazahi, un turc şi un chinez figurează, de asemenea, pe lista decedaţilor, în timp ce 15 persoane au fost internate în spital cu traumatisme multiple şi cu arsuri. Trei dintre acestea se zbat între viaţă şi moarte.

Potrivit purtătorului de cuvânt al premierului kîrgîz, aparatul de zbor, construit în 1979 şi aparţinând companiei private kîrgîze "Itek Air", "era în stare tehnică bună" şi fusese verificat în urmă cu o lună. Datele oficiale arată însă că "Itek Air" figurează pe lista companiilor aeriene interzise, din motive de siguranţă, în spaţiul Uniunii Europene.

Aeronava s-a depresurizat

Avionul a decolat, apoi a suferit o depresurizare bruscă, înainte de a ateriza forţat pe un câmp din apropiere şi de a lua foc, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

Ultimele clipe ale zborului "Spanair"

Pilotul (care, în mod miraculos, a supravieţuit, alături de ceilalţi cinci membri ai echipajului) a anunţat o problemă tehnică şi a cerut permisiunea de a reveni pe aeroport. După accident, considerat cea mai gravă catastrofă aeriană de când Kîrgîzstanul şi-a obţinut independenţa (1991), echipele de intervenţie au primit ajutoare şi din partea militarilor americani de la baza aeriană Manas, aflată în apropiere.

Pe de altă parte, tragedia aviatică de săptămâna trecută de la Madrid, în urma căreia compania "Spanair" a fost acuzată de "neglijenţă criminală", îşi menţine numeroasele semne de întrebare.

"Niciodată nu se vor face publice conversaţiile piloţilor", a ţinut să precizeze directorul adjunct al "Spanair", Javier Mendoza, referindu-se la conţinutul cutiilor negre ale aeronavei MD-82. Într-o întâlnire recentă pe care a avut-o cu rudele victimelor, Mendoza a explicat că "înregistrările, supuse unui cod de confidenţialitate, vor servi numai în scopul facilitării investigaţiilor".

Companii interzise în UE

La sfârşitul lunii iulie, Comisia Europeană a reactualizat lista neagră a companiilor aeriene care nu îndeplinesc standardele de siguranţă:

- Guineea Ecuatorială
- Indonezia
- Kîrgîzstan
- Liberia
- Sierra Leone
- Congo
- Swaziland
- Gabon (cu excepţia companiilor "Gabon Airlines" şi "AfriJet")

Avion prăbuşit şi în Guatemala

Lista neagră a incidentelor grave aviatice din ultimele zile s-a mărit, tot în cursul zilei de duminică, după ce un avion de mici dimensiuni a căzut în Guatemala.

Cel puţin zece persoane - cinci cetăţeni americani şi cinci guatemalezi - au murit în accidentul unui avion turistic care s-a prăbuşit în estul ţării, a anunţat directorul Aviaţiei Civile, Juan Jose Carlos. Alte patru persoane au fost grav rănite. Aparatul, un Cessna Caravan 208, decolase din Tablones (departamentul Chiqimula) şi se îndrepta spre oraşul El Estor.

După ce motorul i-a cedat, aparatul s-a zdrobit de o colină şi a fost cuprins de flăcări. Identificarea persoanelor decedate se face foarte greu, a anunţat un purtător de cuvânt al pompierilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite