Au început pregătirile pentru debarcarea lui Bashar Al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul cere o intervenţie masivă în Siria pentru a se evita extinderea conflictului în Liban şi Irak. Agenţi CIA supraveghează, de pe teritoriul Turciei, livrările de arme către rebelii sirieni. Londra şi Washingtonul ăi transmit preşedintelui , Bashar Al-Assad că ar putea beneficia de imunitate dacă renunţă la putere, iar autorităţile ruseşti au început pregătirile în vederea evacuării cetăţenilor Rusiei din Siria. To

Adjunctul ministrului israelian al afacerilor externe, Danny Ayalon, a declarat, joi, la Paris, că întreaga comunitate internaţională ar trebui să pregătească „o intervenţie masivă" în Siria, pentru a evita „o extindere a conflictului în Liban şi în Irak", informează AFP.

„Cu cât vom aştepta mai mult, cu atât va fi mai mult haos şi victime. Israelul nu poate face mare lucru, revine poporului sirian, Occidentului şi Rusiei să găsească o soluţie pentru a opri aceste massacre", a declarat Danny Ayalon, în timpul unei vizite în Franţa.

„Soluţia cea mai eficientă ar fi o intervenţie masivă a comunităţii internaţionale, după modelul a ceea ce s-a întâmplat în Bosnia", a mai spus el, referindu-se la desfăşurarea unei forţe armate de interpunere.

„Este necesar să se implice toate ţările în cauză, inclusiv şi mai ales Rusia. Se va găsi cu siguranţă o soluţie pentru preşedintele Bashar al-Assad şi familia lui", a subliniat Ayalon.

„Dacă nu se întâmplă nimic, există un mare risc ca acest conflict să se extindă în Liban şi Irak, două ţări care au multe lucruri în comun cu Siria", a avertizat ministrul, care urmează să discute în cursul zilei cu şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius.

Preşedintele israelian Shimon Peres a declarat la 10 iunie că doreşte o victorie a rebelilor în Siria.

Israelul este în mod oficial în război cu Siria, vecinul său din nord, însă la frontiera dintre cele două ţări nu a existat niciun incident major de la sfârşitul războiului arabo-israelian din octombrie 1973.

Opoziţia alimentată cu arme

Agenţi CIA supraveghează de pe teritoriul Turciei livrările de arme către rebelii sirieni, cu scopul de a se asigura că acestea nu ajung pe mâna membrilor reţelei teroriste Al-Qaida, scrie cotidianului „New York Times".

Cotidianul american, care citează oficiali americani şi membri ai serviciilor arabe de informaţii, precizează că armele sunt achiziţionate de Turcia, Arabia Saudită şi Qatar şi sunt trimise peste graniţă, printr-o reţea a opoziţiei siriene.

Aceste livrări includ puşti automate, lansatoare de grenade, muniţie şi un anumit tip de arme anti-tantanc care au permis rebelilor să reziste forţelor mult superioare ale preşedintelui Bashar al-Assad.

Cotidianul „The Times" citează, la rândul său, oficiali americani, potrivit cărora Statele Unite ar putea să îi ajute pe rebeli furnizându-le fotografii realizate din satelit şi alte informaţii importante. Cu toate acestea, nu s-a luat o decizie definitivă în acest sens. Unul din canalele prin care se vor livra arme rebelilor este mişcarea „Fraţii musulmani", notează Vocea Rusiei.

Rusia se pregăteşte să-şi evacueze cetăţenii

Rusia, care se opune unei intervenţii străine în Siria, a început pregătirile în vederea evacuării cetăţenilor Rusiei din Siria, în cazul înrăutăţirii situaţiei din această ţară sa, sau a unui amestec militar internaţional, scrie ziarul „Vedomosti".

În primul rând este vorba de evacuarea militarilor şi altor ruşi din punctul de asigurare tehnico-materială a Flotei Maritime Militare a Rusiei de la Tartus.

Acolo de află în jur de 100 de oameni. Potrivit datelor MAE al Rusiei, în total în Siria, trăiesc aproximativ 100.000 de ruşi, potrivit postului de radio Vocea Rusiei.

Bashar Al-Assad ar putea beneficia de imunitate juridică

Londra şi Washingtonul evocă posibilitatea acordării de imunitate preşedintelui Siriei, Bashar Al-Assad, conform presei britanice, dar Foreign Office a negat că a fost făcută „o nouă ofertă" în acest sens, relatează AFP.

„Marea Britanie şi Statele Unite doresc să îi ofere lui Bashar Al-Assad protecţie juridică pentru a putea părăsi ţara, în cadrul unei iniţiative diplomatice", a relatat ziarul „The Guardian".

Conform ziarului citat, „David Cameron şi Barack Obama au primit încurajări din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin" în acest sens, cu ocazia summitului G20.

Şi „The Times" scrie că Statele Unite doresc relansarea iniţiativelor în favoarea unui plan de pace, iar, în acest context, preşedintele Al-Assad ar putea avea posibilitatea de a se deplasa la Geneva pentru negocieri cu opoziţia siriană".

Un pilot sirian aterizează în Iordania unde cere azil politic

Un pilot sirian aflat la bordul unui avion de vânătoare MIG 21 a aterizat în Iordania, unde a solicitat azil politic, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului iordanian Samih al-Maaytah, citat de agenţiile de presă internaţionale.

Avionul a aterizat la o bază a forţelor aeriene regale haşemite, la ora locală 10.45, iar pilotul a fost audiat de autorităţi, a indicat sursa.

O sursă din cadrul serviciilor de securitate iordaniene a declarat pentru Xinhua că solicitarea pilotului a fost acceptată.

Postul public de televiziune de la Damasc a informat succint că s-a pierdut legătura de comunicare cu pilotul, colonel Hassan Hamada, în timpul unei misiuni de antrenament.

Anterior, o sursă guvernamentală de la Amman indicase că avionul militar sirian a efectuat o aterizare forţată joi, în Iordania.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite