"Atitudinea Moscovei îmi trezeşte amintiri triste"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat cotidianului "Adevărul", ministrul ceh al apărării, Vlasta Parkanova, vorbeşte despre stadiul negocierilor privind amplasarea scutului american antirachetă în Europa,

Într-un interviu acordat cotidianului "Adevărul", ministrul ceh al apărării, Vlasta Parkanova, vorbeşte despre stadiul negocierilor privind amplasarea scutului american antirachetă în Europa, precum şi despre misiunea NATO în Afganistan.

Adevărul: - Pe agenda summitului de la Bucureşti vor figura mai multe subiecte sensibile. Unul dintre ele este misiunea NATO din Afganistan, care a agitat deja spiritele în cadrul Alianţei. Cehia a decis ca de anul acesta să îşi dubleze efectivele. Sunteţi de părere că unele ţări nu contribuie suficient la menţinerea securităţii în zonă şi la reconstrucţia Afganistanului?

Vlasta Parkanova: Orice contribuţie a ţărilor membre la misiunile NATO trebuie apreciată. Nivelul contribuţiei depinde de mai mulţi factori: mărimea statului, puterea sa economică, capacităţile militare, dezvoltarea şi, nu în ultimul rând, situaţia politică internă.

Nu poate exista un standard fix pentru aprecierea calităţii participării statelor membre la acţiunile comune ale alianţei. Ceea ce mă preocupă pe mine este următorul lucru: am reuşit noi, politicienii, să facem suficient de multe pentru a explica oamenilor de ce este necesară prezenţa trupelor NATO în Kosovo şi Afganistan? Răspunsul meu este unul simplu: dacă nu luptăm împotriva ameninţărilor acolo, s-ar putea să o facem la noi acasă.

- Negocierile dintre SUA, Polonia şi Cehia privind amplasarea unor componente ale scutului american antirachetă în Europa Centrală au început în primăvara anului 2007. În schimbul instalării scutului, Polonia a cerut SUA sisteme de apărare antirachetă Patriot 3 sau THAAD şi un program de ajutor militar pe termen lung, solicitare care a tărăgănat negocierile. Credeţi că până la summit se vor face progrese, astfel încât SUA să semneze acorduri bilaterale cu Cehia şi Polonia, la Bucureşti?

- Cehia şi Statele Unite negociază două acorduri bilaterale. De unul dintre ele, SOFA, se ocupă Ministerul Apărării. Despre acesta pot să vă spun cu siguranţă că nu va fi semnat la Bucureşti. Negocierile sunt în etapa finală, dar mai este necesară cel puţin o rundă de discuţii la nivel de experţi. Iar această rundă se va desfăşura după summitul NATO din capitala României.

- Potrivit unui sondaj realizat recent de CVVM, două treimi din cehi nu doresc amplasarea în Cehia a unui radar care va face parte din scutul american antirachetă. Nici opoziţia nu este de acord cu acest proiect. În condiţiile în care guvernul are o majoritate fragilă în parlament, credeţi că există pericolul ca deputaţii să voteze împotriva participării Cehiei la scut?

- Mi-e greu să fac speculaţii asupra acestui subiect. Ceea ce pot spune cu siguranţă este că dezbaterile dinaintea votului final din parlament vor fi aprinse.

- Rusia vede acest scut ca o ameninţare la adresa securităţii sale. Luna trecută, preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că Moscova îşi va îndrepta rachetele către orice ţară europeană care primeşte pe teritoriul său elemente ale sistemului american antirachetă. Ce credeţi că se ascunde în spatele acestei retorici?

- Atitudinea Moscovei îmi trezeşte amintiri triste, din perioada comunistă. Rusia nu are dreptul să se amestece în afacerile interne ale statelor din Europa Centrală şi de Sud-Est doar pentru că acestea au fost în trecut parte a imperiului comunist. De aproape 20 de ani, Cehia este un stat independent, cu o politică externă proprie.

De la muzica de jazz la scutul antirachetă

Vlasta Parkanova a fost numită ministru al apărării în ianuarie 2007 de către premierul Mirek Topolanek. A mai fost membră a guvernului de la Praga în perioada 1997-1998, când a deţinut portofoliul justiţiei. În vârstă de 57 de ani, Parkanova, fostă cântăreaţă de jazz, a înregistrat anul trecut un CD cu melodii pe tema scutului antirachetă, pe care l-a făcut cadou preşedintelui american, George W. Bush.

Dacă nu luptăm împotriva ameninţărilor acolo (n.r. - Afganistan) , s-ar putea să o facem la noi acasă
Vlasta Parkanova, ministrul ceh al apărării

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite