Atentate dejucate în întreaga Europă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi militanţi islamişti din Pakistan ar fi pus la cale atacuri teroriste în Marea Britanie, Franţa şi Germania, însă acestea au fost dejucate de serviciile de informaţii, potrivit postului britanic de televiziune Sky News. Planul teroriştilor era într-un stadiu avansat, însă atentatele nu erau iminente.

Atacurile ar fi urmat să fie asemănătoare cu cele comise la Bombay, în India, în noiembrie 2008, când un comando de islamişti a lovit simultan mai multe obiective, între care şi hoteluri. Atunci, 163 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Vigilenţă americană

Complotul a fost descoperit graţie colaborării între serviciile de informaţii britanic, francez, german şi american. Postul american de televiziune ABC susţine, citând surse din poliţie şi din spionajul american, că primele indicii despre atentate au fost obţinute de la un cetăţean german suspectat de terorism, prins la sfârşitul lunii august în timp ce încerca să ajungă în Europa. El ar fi deţinut în prezent la baza americană Bagram din Afganistan.

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru ABC că o potenţială ţintă era şi America, iar preşedintele Barack Obama a fost informat în legătură cu aceste ameninţări. Imediat după descoperirea planului, armata americană a oferit aliaţilor europeni susţinere pentru căutarea în Pakistan a organizatorilor, potrivit Sky News.

„Wall Street Journal" scrie, citând „oficiali americani", că CIA şi-a intensificat atacurile cu ajutorul dronelor împotriva insurgenţilor în zonele tribale pakistaneze pentru a încerca să zădărnicească declanşarea unor atentate în Europa. De la 3 septembrie, cel puţin 118 insurgenţi islamişti au fost ucişi. Între aceştia, sâmbătă a fost eliminat liderul al-Qaida în Pakistan şi Afganistan, cunoscut sub numele de „Sheik Fateh".
În noaptea de marţi spre miercuri, două surse franceze cu legături în domeniul informaţiilor au declarat pentru AFP că nu deţin informaţii în legătură cu aceste planuri de atentate. Franţa a avertizat în mod oficial populaţia cu privire la riscul unui atac iminent, dar sursa guvernamentală citată a precizat că riscurile de comitere a unor atentate în această ţară, anunţate săptămâna trecută, nu vizau elementele avansate de sursele citate de Sky News.

Berlinul a anunţat, ieri, că este „la curent" cu proiecte „pe termen lung" de atacuri teroriste în Europa de Vest, dar a dat asigurări că nu există indicii concrete privind un atentat iminent în Germania şi că nivelul alertei rămâne neschimbat. „În prezent nu există indicii concrete privind atentate iminente în Germania", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Stefan Paris, într-un comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite