Atentate cecene în Rusia: de ce acum?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eşecul politicilor lui Medvedev şi Putin în Caucazul de Nord a îngroşat rândurile islamiştilor. Loviturile teroriste de ieri din staţiile de metrou Liubianka şi Park Kulturi, soldate cu moartea a 38 de persoane şi rănirea altor 68, au readus groaza în rândul moscoviţilor.

Atacul poate fi considerat o înfrângere pentru strategia Kremlinului de neutralizare a insurgenţei islamiste în Caucazul de Nord. În cazul în care se adevereşte că o grupare cecenă a fost în spatele atentatelor teroriste, „deranjul" va fi şi mai mare pentru preşedintele Dmitri Medvedev care a ridicat starea de urgenţă în Cecenia în aprilie anul trecut, convins fiind că serviciile secrete i-au pus cu botul pe labe pe rebelii ceceni după un deceniu de insurgenţă în mica republică din Caucazul de Nord, comentează „The Times".

Răzbunarea cecenă

Nici strategia lui Putin nu s-a dovedit a fi mai bună. Instalarea unui regim pro-rus la Groznîi, avându-l drept mână de fier pe preşedintele Ramzan Kadîrov, cu scopul de a urmări prin munţi gherilele separatiste, cu miliţiile sale, nu a făcut altceva decât să împingă insurgenţii ceceni în republicile vecine Daghestan şi Inguşeţia.

Autorităţile ruse îşi îndreaptă atenţia în special asupra grupului Emiratul Caucazului, condus de Doku Umarov. Acesta vrea să creeze un califat islamic în Cecenia, Daghestan, Inguşetia şi alte regiuni care fac parte în prezent din Federaţia Rusă.

Luna trecută, Umarov a ameninţat că îşi va conduce lupta pentru crearea unui emirat islamic şi împotriva civililor ruşi. „Ruşii nu înţeleg că războiul ajunge în prezent pe străzile lor, războiul ajunge în casele lor, războiul ajunge în oraşele lor. Zona operaţiunilor de luptă se va extinde, cu voia lui Dumnezeu, pentru a include întregul teritoriu rus", a spus el. Această ameninţare nu reprezintă o dovadă a implicării grupului. Totuşi, Umarov avea motivul şi resursele pentru a comite atentatele.

Serviciile secrete ruse au anunţat în mai multe rânduri că l-au lichidat pe Umarov, iar acesta le-a râs în nas ulterior. Analistul Bob Ayers susţine, pentru CNN, că folosirea femeilor kamikaze supranumite „Văduvele Negre" este o modalitate prin care conflictul din Cecenia este diferit de acţiunile reţelei al-Qaida, asemănându-se mai degrabă cu fosta campanie a IRA în Irlanda de Nord.

Semnificaţia loviturilor

Analiştii spun că nu este întâmplător că teroriştii au ales să lovească la staţia de metru Liubianka, ce se află chiar lângă sediul Serviciului Federal de Securitate (FSB), fost KGB. FSB-ul a fost în prima linie pentru a-i găsi şi ucide pe liderii islamişti din Caucazul de Nord. Agenţii ruşi sunt acuzaţi de rudele acestora de răpiri, metode brutale de interogare şi chiar execuţii pentru a obţine informaţii despre insurgenţi.

De ce acum

Sunt voci care spun că nu a fost întâmplător teroristele au ales metroul, deoarece acesta va sărbători în luna mai 75 de ani de la inaugurare. Ar mai fi un motiv, susţin comentatorii. Analiştii agenţiei Stratfort au o ipoteză chiar mai radicală. Ei susţin că atacurile de la metroul din Moscova ar putea fi rezultatul tensiunilor între grupările de la Moscova sau chiar „opera" premierului Vladimir Putin sau a unor persoane din domeniul securităţii, pentru a justifica o reprimare violentă a islamiştilor înaintea JO de la Soci.

Cronologia atacurilor cecene în Rusia

- 27 noiembrie 2009: explozia unei bombe a făcut să deraieze expresul Nevsky, care circula pe ruta Moscova - St. Petersburg, cu 700 de oameni la bord. Cel puţin 26 de pasageri au murit şi 100 au fost răniţi.

- 17 august 2009: un atentator sinucigaş a intrat cu un camion în clădirea principalei staţii de poliţie din Nazran, cel mai mare oraş al Inguşeţiei, omorând 20 de oameni şi rănind 138.

- 1-3 septembrie 2004: 331 de ostatici, jumătate dintre ei copii, au căzut victime asaltului autorităţilor ruse asupra şcolii din Beslan, după ce rebelii puseseră stăpânire pe clădire.

- 31 august 2004: o femeie-kamikaze s-a aruncat în aer în faţa staţiei de metrou Rizhskaya din Moscova, omorând 10 oameni.

- 24 august 2004: două bombe au explodat aproape al simultan în două avioane ruseşti de pasageri, omorând 90 de oameni. Unul dintre avioane, Tu-134 care zbura către Volgograd, s-a prăbuşit la sud de Moscova. Celălat, un Tu-154, care zbura către Soci a căzut lângă Rostov.

- 22 iunie 2004: rebelii au atacat o clădire a Ministerului de Interne din Inguşeţia, situată lângă graniţa cu Cecenia. Cel puţin 92 de oameni au fost omorâţi, printre care ministrul de Interne regional, Abukar Kostoyev.

- 6 februarie 2004: un atentat sinucigaş a dus la moartea a 39 de oameni şi la rănirea a peste 100 într-un tren de metrou din Moscova.

- 5 decembrie 2003: o bombă a explodat într-un tren al navetiştilor, lângă gara Yessentuki, în sudul Rusiei, omorând 46 de oameni şi rănind 160.

- 1 august 2003: un camion-capcană ticsit de explozibili a aruncat în aer un spital militar din Mozdok (Oseţia de Nord, la graniţa cu Cecenia). Cincizeci de oameni au murit.

- 23-26 octombrie 2002: 129 de ostatici şi 41 de rebeli ceceni au fost ucişi când trupele ruse au asediat un teatru din Moscova , unde rebelii luaseră 700 de ostatici. Cei mai mulţi au murit din cauza gazului folosit de autorităţi împotriva cecenilor.

Una dintre primele imagini de la locul masacrului, difuzată de Russia

Una dintre primele imagini de la locul masacrului, difuzată de Russia Today  Foto: Reuters

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite