Atentate la Istanbul, înainte de alegerile de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bombă de mică putere a explodat ieri în faţa unui birou electoral din Istanbul al partidului AK, înaintea alegerilor legislative ce vor avea loc duminică, în timp ce, marţi, un candidat

O bombă de mică putere a explodat ieri în faţa unui birou electoral din Istanbul al partidului AK, înaintea alegerilor legislative ce vor avea loc duminică, în timp ce, marţi, un candidat independent a fost împuşcat mortal.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a ameninţat cu retragerea din politică dacă partidul său nu câştigă suficiente locuri pentru a putea guverna singur.

Explozia înregistrată ieri în faţa unui birou al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AK), aflat la putere în Turcia, nu a făcut victime, iar atentatul nu a fost revendicat. Tot la Istanbul, un candidat independent la alegeri a fost împuşcat mortal marţi, însă nu este clar dacă motivul a fost legat de politică sau de afacerile acestuia.

Tuncay Seyranlioglu, în vârstă de 42 de ani, a fost ucis în maşină, după ce participase la o emisiune a unui post de televiziune, iar atentatorii au fost arestaţi ulterior.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat cu retragerea din politică dacă partidul său nu câştigă suficiente locuri pentru a putea guverna singur. El a lansat aceeaşi provocare rivalilor săi politici. Partidul AK al lui Erdogan este creditat cu circa 40% din voturi în sondajele preelectorale, dar analiştii nu exclud o posibilă guvernare de coaliţie.

Plasat al doilea în sondaje, Partidul Popular Republican de centru-stânga este condus de Deniz Baykal. Acesta a încercat să îşi eticheteze rivalii din AK drept un pericol pentru sistemul secular de guvernare a Turciei, fapt negat de premier. Un alt partid cu procent mare în sondaje este Mişcarea Naţionalistă de extremă dreapta, condus de Devlet Bahceli.

Erdogan, privit drept "marioneta SUA"

În Turcia au fost organizate alegeri anticipate din cauza tensiunilor dintre elita seculară a ţării şi partidul AK, cu rădăcini islamice. Procentul ce va fi câştigat de AK depinde în mare măsură de milioanele de alegători tineri.

Totuşi, din postările pe internet ale acestora rezultă că nu par dispuşi să susţină AK, un partid de centru-dreapta, probusiness, pe care îl consideră prea apropiat de SUA. Una dintre caricaturi îl arată pe Erdogan faţă în faţă cu Statuia Libertăţii, mesajul fiind că acesta este o marionetă a SUA, ţară nepopulară în Turcia din cauza războiului din Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite